Het nieuwe Option

Option heeft voor 2010 een omzetstijging van 20 procent beloofd, vergeleken met 2009. Volgens het management moet de groei komen van drie domeinen: personalisering, software en integratie. Wat zijn de belangrijkste producten?

Datasticks als hebbeding. Option ontwierp zijn XY-serie (‘Express Yourself’) van USB-dongels met vervangbare covers. Dankzij een exclusief akkoord voor Europa met de Amerikaanse 3D-printer Skinit kan Option de sticks laten bedrukken met logo’s, foto’s, slogans, enzovoort. Operatoren en retailers hebben op de MWC-beurs in Barcelona “wild enthousiast” gereageerd, aldus Jan Callewaert.

Royalty’s op software. Option verkoopt zijn Connection Manager-software, waarlangs de gebruiker zijn verbindingen beheert, nu als een zelfstandig product. De grote internationale operator Telenor is de eerste om de Connection Manager ook met hardware van andere producenten (Huawei) te gebruiken.

Oplossingen. De uCAN-software van Option maakt van de USB-modem een toepassingsomgeving die enkel de computerkracht van de ‘gast-pc’ gebruikt. Neem de USB-stick weg, en er blijft geen spoor van je activiteiten op de pc. Mogelijke toepassingen liggen in de kantoorsfeer, multimedia, gaming, communities, enzovoort, maar Option heeft tot nog toe alleen een samenwerking met het Duitse Kobil Systems aangekondigd. De twee ontwikkelen nog dit jaar een systeem voor veilige mobiele transacties.

Inbouwmodules. Option integreert het Gobi 2000-platform van Qualcomm in laptops en e-readers zoals de DR800SG van IREX. Voor ongeveer dezelfde doelgroep heeft Option ook de GTM501 module – een eigen ontwikkeling met het Britse Icera. Plastic Logic gebruikt die voor zijn QUE proReader en MOTO Development Group, een ontwikkelaar uit San Francisco voor een Android-multimediaplatform. De vergoeding is per verkocht toestel. Volgens Option was in het jongste kwartaal 37 procent van zijn omzet afkomstig van inbouwmodules. Jan Callewaert zegt dat Option nu modules in acht toestellen integreert.

Een onbekende factor is M4S, de IMEC-spin-off die Option twee jaar geleden heeft overgenomen. M4S ontwikkelde samen met IMEC en het Japanse Renesas de Scaldio-radiochip voor de aankomende 4G-mobilofonie. Option is nu op zoek naar een externe investeerder voor M4S. Dat zou de Britse partner van Option kunnen zijn, Icera. De Scaldio van M4S zou het radiogedeelte kunnen zijn voor de aankomende nieuwe modemchip van Icera. Volgens een sectorkenner moet de Scaldio, waarvan nu samples bestaan, echter eerst echt afgewerkt worden voor M4S kans maakt om een investeerder te vinden. Jan Callewaert zegt dat ook grote groepen, type ST Ericsson, belangstelling hebben.

Option blijft ook doorgaan met de verkoop van datakaarten en USB-sticks, al verschuift het accent naar “toegevoegde waarde”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content