Het nieuwe gezicht van de Vlaamse tenniscenters
Met de start van het internationale
tennistornooi Tarkett Open, op 30 oktober 2004, gaat de droom van Jo Nagels in vervulling. In tien jaar tijd werd Tenniscenter Heiveld in Sint-Katelijne-Waver een begrip in Vlaanderen. Volgend jaar
begint de bouw van een nog
groter complex in Gent.
I n 1994 kon Jo Nagels, toen 37, al terugblikken op een geslaagde onderneming. Zijn vrouw en hij hadden de apotheek van zijn vader uitgebreid tot een zaak met dertien personeelsleden. Gezondheidsperikelen en de almaar loggere administratie brachten hem echter nog weinig plezier. “Even overwoog ik om alles te verkopen en in Spanje te gaan genieten van de zon.” Een vraag van een kwakkelende tennisclub in Sint-Katelijne-Waver gaf zijn leven een heel andere wending. Of hij voorzitter wilde worden en de club nieuw leven kon inblazen? Korte tijd later nam Nagels de terreinen en de infrastructuur zelf over. Prompt stond het nieuwe Tenniscenter Heiveld in de steigers.
“Ik wilde een volledig pakket aanbieden: van een bruisend clubleven en een kwalitatieve tennisschool tot een volledig tornooiaanbod,” vertelt Nagels vandaag, nog altijd even enthousiast. Na een forse uitbreiding ontstond in 2001 een complex met tien buiten- en twaalf indoorterreinen. Het internationale tornooi Tarkett Open moet die groei tot één van de grootste tenniscenters in België nu bekronen.
Investeren in plaats van adviseren
Het tornooi is een organisatie van Heiveld Events, een vzw onder leiding van voormalig tennisprof Laurence Courtois. Daarnaast opereert er nog een vzw Heiveld Tennisschool met Alfonso Gonzalez aan het hoofd. Die verenigingen werken los van de NV Heiveld, die eigenaar is van de infrastructuur.
Eindelijk zou Jo Nagels dan toch op zijn lauweren kunnen rusten, de vzw’s kunnen de organisatie wel in goede banen leiden. Net als tien jaar geleden, staat hij evenwel voor een nieuwe zware klus: in augustus 2005 begint de bouw van Heiveld Gent in het provinciaal domein in Wachtebeke. Ook nu begon het met een vraag om advies. De tennisschool van Heiveld staat immers voor kwaliteit en dat is ook de Oost-Vlaamse tennisfederatie niet ontgaan. Ze klopte aan bij Jo Nagels. Zijn antwoord: “In plaats van advies te geven, pak ik het project liever zelf aan, met de bedoeling dat het Belgische tennis er beter van wordt.”
Grootste tenniscenter
Het nieuwe complex wordt begroot op 4 miljoen euro en wordt met achttien indoorterreinen en acht buitenvelden het grootste complex in België. Zeer ambitieus naar Belgische tennisnormen. “Dat hoor ik wel meer,” zucht Nagels. “Aan de basis ligt een stevige financiële studie. De omzet – we streven naar 750.000 euro – zal voor 70 % bestaan uit huurinkomsten en 30 % uit publiciteit. Veel clubs hebben een paar indoorbanen, maar dat is niet rendabel. En dan zwijg ik nog over de erbarmelijke toestand van de infrastructuur. In Nederland hebben ze dat al lang begrepen, daar vind je meer grote complexen.”
In het nieuwe complex wordt de familie Nagels meerderheidsaandeelhouder. Er wordt nog gezocht naar externe investeerders. Bij Vectis, een participatiemaatschappij met Gimv en Landbouwkrediet onder de aandeelhouders, bevestigt Stefaan Vanquathem dat er een dossier over Heiveld Gent op het bureau ligt, al moet dat nog bestudeerd worden. Bij Delta Lloyd, de hoofdsponsor van de Vlaamse Tennisvereniging, meldt communicatiemanager Vic Moeyersoons dat ze best als bankier of als sponsor rond de tafel willen gaan zitten.
Walter Kloeck
“Veel tennisclubs hebben slechts een paar indoorbanen, maar dat is niet rendabel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier