Het nieuwe Amerika

TIGER WOODS Het golficoon neemt niet deel aan de Ryder Cup.

De bladzijde wordt omgedraaid: Tiger Woods en Phil Mickelson maken niet langer deel uit van het Amerikaanse team dat het van 24 tot 26 september op het parcours van Whistling Straits opneemt tegen Europa. De twee iconen waren decennialang vaste prik in de Ryder Cup. Tiger Woods speelde niet minder dan 37 wedstrijden van dat toernooi sinds zijn eerste selectie in 1997. Mickelson heeft 47 wedstrijden op de teller staan, sinds hij in 1995 voor het eerst deelnam. Ze waren er beiden nog bij in 2018, voor de recentste editie op de Golf National de Paris.

In Amerika is het dus tijd voor de opvolging. Woods, 45 jaar, herstelt nog altijd van zijn auto-ongeval. Het is helemaal niet duidelijk of hij ooit nog op een hoog niveau zal kunnen golfen. Mickelson is al vijftig en speelt nog wel, maar hij kon kapitein Steve Stricker niet voldoende overtuigen om een wildcard te krijgen, ondanks zijn historische overwinning in het PGA Championship van mei. Met amper drie overwinningen in de voorbije twaalf edities van de Ryder Cup moeten de Amerikanen zich hervatten. Stricker besliste voor vers bloed te gaan en een nieuwe sfeer in zijn spelersgroep te creëren. De jongste jaren waren er vaak spanningen, omdat de Amerikaanse sterren van de individuele sport er niet in slaagden een groepsgevoel te hebben.

Er verschijnen dus heel wat nieuwe gezichten in het Amerikaanse team voor 2021. Zes spelers zijn voor het eerst van de partij. Dat is zelden gezien in de Verenigde Staten. Boven op de zes spelers die zich via het traditionele puntensysteem automatisch kwalificeerden (Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Justin Thomas en Patrick Cantlay) gaf de Amerikaanse kapitein wildcards aan Daniel Berger, Harris English, Tony Finau, Xander Schauffele, Jordan Spieth en Scottie Scheffler. De gemiddelde leeftijd van het Amerikaanse team bedraagt daarmee 29 jaar. Met zijn 37 lentes is Dustin Johnson de oudste in het team.

Acht van de twaalf geselecteerden staan in de top tien van de wereld. Het niveau is dus hoog, maar kapitein Stricker weet best dat hiërarchie nauwelijks een factor is in een onvoorspelbaar toernooi als de Ryder Cup, waar enthousiasme, inzet en overgave een heel grote rol spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content