Het meest kwetsbare plekje van elke gsm

Draagbare telefoons zijn uitgegroeid tot draagbare telefoonboeken. Maar al eens aan gedacht wat er gebeurt als u de simkaart verliest of beschadigt? Jawel… alle nummers kwijt. Dit zijn een paar middeltjes om orde te brengen in uw repertorium.

Een gsm kan gemakkelijk enkele honderden telefoonnummers in het geheugen hebben. Het toestel bevat ook sms-tekstjes die alsmaar minder gewist worden naarmate de geheugencapaciteit toeneemt. Die persoonlijke en professionele informatie wordt echter vaak erg slecht bewaard.

“Jammer genoeg lezen de mensen de handleidingen niet. Ze weten dus niet precies hoe en waar de gegevens op hun gsm bewaard worden,” stelt Jean-Marc Seghers, general manager van Econocom Telecom Services, vast. Die onwetendheid kan catastrofale gevolgen hebben voor professionals en ondernemingen die niet beschikken over een of andere automatische synchronisatieoplossing om die gegevens op te slaan op een pc.

Simkaart bevat tot 250 contacten

De gsm-gebruikers verlaten zich doorgaans op het geheugen van hun telefoon. “Er zijn nog altijd heel wat oude mobiele telefoons in omloop die niet over een intern geheugen beschikken (Nokia 3310, 3410, etc),” zegt Jean-Marc Seghers. Die toestellen registreren van meet af aan elke nieuwe invoering van gegevens op de simkaart. Het voordeel is natuurlijk dat het adressenboekje de gebruiker volgt van telefoon naar telefoon. Maar de opslagcapaciteit is bescheiden. De kleine chipkaart is op de oudste versies soms beperkt tot 100 registraties en plafonneert in het beste geval op 250 contacten op de versies die compatibel zijn met 3G-telefonie en mobiele-datatoestellen (mobiel internet). In tegenstelling tot de oude gsm’s beschikken de recentere modellen wel over een intern geheugen (doorgaans 64 Mb) dat het automatisch overneemt als de beschikbare ruimte op de simkaart verzadigd geraakt. Soms hebben ze ook een uitneembaar geheugen dat dezelfde rol kan spelen en tot 1 Gb kan gaan (SD, MMC, Flash).

“Het is belangrijk om te weten waar de gegevens op uw gsm opgeslagen worden om catastrofes te vermijden als u van gsm verandert. Al snel wordt de helft van de gegevens bewaard op de simkaart en de andere helft in het interne geheugen,” waarschuwt Jean-Marc Seghers. Als de gebruiker dan van gsm verandert, heeft hij de indruk dat hij de helft van zijn telefoonnummers kwijt is. Soms komt ook dubbel gebruik voor. Dan komt hetzelfde nummer twee keer voor in het repertorium, een keer op de simkaart en een tweede keer in het geheugen van de telefoon. Om dat probleem op te lossen, kan je gebruikmaken van software die de inhoud van de simkaart beheert.

Om te vermijden dat een telefoonboek per ongeluk verloren gaat, is het ook aangewezen om de nummers te kopiëren op een pc. Dat laat ook toe om gemakkelijk een groot aantal nummers in te voeren zonder te moeten worstelen met de toetsen van de gsm. Bovendien is het een bescherming tegen verlies of diefstal.

Drie methodes om nummers te managen

Er zijn drie methodes om de gegevens op te halen die in een telefoon werden opgeslagen:

Manueel overschrijven. Dit is een omslachtige methode die alleen geschikt is voor kleine telefoonlijsten. Het loont niet de moeite een programma of een toestel te kopen als het maar over twintig of dertig nummers gaat.

Simkaartlezer. Dat toestel wordt aangesloten op de USB-bus van een pc. De recente lezers zijn goed voor universeel gebruik en kosten zelden meer dan een tiental euro. Zodra het toestel aan de pc is gekoppeld, zorgen programma’s zoals de Proximus Sim Manager ervoor dat de inhoud van de simkaart naar de computer gekopieerd wordt. Het is heel eenvoudig om op die manier nummerlijsten te programmeren voor alle medewerkers van de onderneming of om de veelvuldige uitwisseling van simkaarten te managen.

Software. Deze methode geeft toegang tot de gegevens die zich op de simkaart bevinden, maar ook deze die op de andere, eigen geheugens van de gsm opgeslagen staan. De meeste telefoons worden verkocht met software die zich van die taak kwijt. De gebruikers laten dergelijke programma’s vaak links liggen en halen de cd misschien zelfs niet uit de doos. Ten onrechte: dit programma laat toe om een repertorium vanaf de pc te beheren en nummers toe te voegen.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content