HET LOON VAN DE LEERKRACHT

Acties.

“Acties komen er zeker, al zal er in mei verder gepraat worden,” reageert George Vansweefelt van de socialistische vakbond op het afspringen van de onderhandelingen tussen de minister en de vakbonden omtrent de CAO voor 1999-2000. Op de looneisen van de vakbonden wil minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) niet ingaan: “Voor een algemene loonsverhoging met slechts 400 frank netto per leerkracht moet een bruto-inspanning van 1000 frank worden geleverd. Goed voor een budgetverhoging van 1,7 miljard frank per jaar. Daarenboven blijkt uit Oeso-rapporten en Vlaams wetenschappelijk onderzoek dat de Vlaamse leerkracht een loon ontvangt dat zich situeert boven het gemiddelde. Dat onderzoek bevestigt ook dat de loontevredenheid groot is.”

De brutolonen in het lager onderwijs liggen in Vlaanderen 4% hoger dan het gemiddelde in de Oeso. In het secundair verdient een leraar gemiddeld 13% meer dan in het buitenland. Daar zorgt een iets hogere regentenwedde voor (+6% tegenover het Oeso-gemiddelde) maar vooral een zeer hoge wedde in het hoger secundair onderwijs (+24% tegenover het Oeso-gemiddelde). Dit laatste komt omdat in Vlaanderen, meer dan in het buitenland, in deze cyclus duurder betaalde licentiaten een deel van de leerambten invullen. Voor lager en secundair onderwijs samen liggen de lonen in Vlaanderen 10,5% hoger dan het Oeso-gemiddelde.

“Het nettoloon ligt toch een stuk lager dan in de buurlanden. Jonge krachten worden zo weggeplukt door de privé-sector. Vergeet ook niet dat de laatste loonsverhoging in het onderwijs dateert van 1995. De minister staat nu weigerachtig tegenover een loonsverhoging, maar niet over de gehele duur van de legislatuur,” zegt George Vansweefelt. “De onderhandelingen ketsten bovendien niet af op de loonkwestie. Een hoger loon is het beleg op de boterham, maar we vragen vooral een pakket maatregelen om het lerarenambt attractiever te maken. Het stuitte ons tegen de borst dat de minister deze maatregelen uitstelde.”

De minister bezoekt geregeld de scholen en hoort de noodkreten van het onderwijzend personeel om een beter comfort, een uitbreiding van de personeelsomkadering en een administratieve taakverlichting. Marleen Vanderpoorten: “Ik was bereid de 2,5% besparingen op de lestijden secundair onderwijs van de vorige Vlaamse regering ongedaan te maken. Dat zou 1000 jobs vrijwaren. Ook was 500 miljoen voorzien voor het ondersteunend en administratief personeel in het basisonderwijs en een aantal extra voordelen voor de leerkrachten zouden in het akkoord kunnen worden opgenomen. Ik denk aan een volledige terugbetaling van het openbaar vervoer. Maar door het verwerpen van deze voorstellen in de CAO-onderhandelingen kan ik de besparingen nu niet terugschroeven noch bijkomende middelen uittrekken.” Vakbonden en minister moeten duidelijk nog aan elkaar wennen.

Guy Clémer Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content