Het licht gezien
De laser. Ooit stond hij garant voor wilde Star Trek-dromen, de kreet ‘Beam me up, Scotty’ was niet van de lucht. De acteurs van de sciencefictionserie zijn intussen hoogbejaard, maar het Bocholtse bedrijf Lasertechniek is springlevend. De Canadezen hebben het al ontdekt. Nu Scotty nog.
Laser is meer dan de naald van uw cd-speler. Ook de medische toepassingen zijn intussen genoegzaam bekend, maar de lichtstraal wordt eveneens in de industrie gebruikt. Michiel Mirandolle (37), general manager van het Bocholtse bedrijf Lasertechniek NV, weet er alles van.
De lasertechniek – waarbij een laserstraal door middel van twee spiegels heel accuraat en snel kan bewegen – wordt onder meer gebruikt bij het assembleren van houten dakspanten, de constructie van prefabwoningen, en voor uitsparingen in wapeningsnetten in de betonindustrie. En ook de luchtvaartsector gebruikt lasers. ” Airbus is een van onze klanten,” zegt Mirandolle. “Het grote voordeel voor de gebruikers is de besparing op montagetijden.”
Het begon allemaal iets minder technisch voor Mirandolle. Hij studeerde aan een Nederlandse landbouwschool, kwam vervolgens als verkoper in de bouwsector terecht en ging in 1987 zelf bouwmaterialen verhuren en verkopen. Twee jaar later kwam daar ook laserapparatuur bij. Tegen 1998 begon Mirandolle zelf lasermateriaal te produceren, en besloot zich alleen nog op die techniek te concentreren. Dat ging niet onopgemerkt voorbij, want in oktober vorig jaar werd zijn bedrijf opgekocht door het Canadese Virtek Inc., de wereldleider in de lasersector.
In 1999 haalde Lasertechniek een omzet van 36,8 miljoen frank en boekte een verlies van 3,1 miljoen. Voor 2000 liggen de prognoses op 52 miljoen frank omzet met een winst van 9 miljoen.
De lasermarkt is niet bepaald groot. Aanvankelijk werkte Lasertechniek met drie mensen. Onder de vleugels van Virtek zijn dat er zeven geworden; volgend jaar komen er nog twee bij. Ook de productie wordt opgetrokken. Vroeger gingen er in Bocholt vijftien tot twintig lasers per jaar buiten. Nu zijn dat er 150. Die vinden allemaal hun weg naar Europese klanten, al kan daar verandering in komen. Het is immers de bedoeling dat Lasertechniek ook de Aziatische, Afrikaanse en Oost-Europese markten gaat bedienen. Waarop Mirandolle fijntjes: “We beseffen wel dat er in Afrika geen grote markt voor ons open ligt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier