Het late reveil van Jon Rahm

JON RAHM De Spanjaard sluit het seizoen af met winst in de DP World Tour Final. © Getty Images

De laatste manche van de DP World Tour, die in Dubai werd gespeeld, schept Europese hoop voor de Ryder Cup. Jon Rahm, die het toernooi won, en Rory McIlroy, die 2022 afsluit als speler van het jaar in de Europese Tour, bevestigden dat ze in groten doen zijn.

McIlroy pakte in 2022 in het Amerikaanse circuit de titel in de FedEx Cup en werd de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. Tien maanden voor de confrontatie met het Amerikaanse team groeien alvast twee Europeanen naar hun allerbeste niveau.

De overwinning van Jon Rahm op de Earth Course van het Jumeirah Golf Estate kwam niet als een verrassing. Rahm houdt van het parcours, waar hij ook al in 2017 en 2019 de beste was. Noem het een reveil. De Spanjaard, die als de nummer één van de wereld aan het jaar begon, speelde niet het seizoen waar hij op gehoopt had. In geen van de vier Majors haalde hij de top tien. Hij beperkte wel de schade met zijn overwinning in de Mexican Open, een toernooi van de PGA Tour. Voorts won hij de Spaanse Open, waar hij het record van het grootste aantal overwinningen van Severiano Ballesteros evenaarde, en tot slot dus het DP World Championship. Maar de ambitieuze Rahm mikte hoger. “Laten we zeggen dat 2022 een overgangsjaar was”, zei hij na afloop. “Ik bracht veel tijd door bij mijn gezin, want in augustus werd ons tweede kind geboren. Dat wilde ik niet missen.”

Als hij met vertrouwen speelt, is Jon Rahm wellicht de meest complete speler van de wereld. Hij is een perfectionist, en zijn drives zijn vergelijkbaar met die van de sterkste meppers. Hij heeft een haast magische baltoets. Alleen volstaat één klein foutje om hem in elkaar te zien storten. Rahmbo, zoals hij weleens wordt genoemd, heeft op zijn 28ste al negen toernooien van de Europese Tour en zeven in de Amerikaanse PGA Tour, waaronder de US Open in 2021, op zijn naam. Maar hij wil meer. Zijn ondermaatse prestaties van dit jaar in de Grand Slam wil hij in 2023 rechtzetten, en zich ondertussen perfect voorbereiden op de Ryder Cup in Rome.

Net als Rory McIlroy heeft Jon Rahm zich uitgesproken tegen de LIV Series, het nieuwe Saudische circuit. “Iedereen heeft het recht te spelen waar hij wil. Maar we moeten ophouden met reclame te maken voor een kampioenschap dat wordt gespeeld op uitnodiging, over 54 holes en zonder cut”, verklaarde hij onlangs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content