Het laatste meubel op maat

© Wouter Rawoens

Het griepseizoen loopt soms tot begin april. Dat die ziekte nog altijd haar tol eist, merken we rond deze tijd aan een piek in de verkoop bij de doodskistenfabrikant Funico. Hoe produceert de specialist uit Drongen in een dag een kist op maat?

Funico vindt groei

De dood staat dan wel centraal voor de Belgische doodskistenfabrikant Funico, het bedrijf is springlevend. Goed dertig jaar geleden koos Bart Decuypere als zoon van begrafenisondernemers voor de productie van doodskisten. Vandaag is Funico een samensmelting van vier bedrijven in de uitvaartsector. Het is met 55.000 kisten per jaar de marktleider in België en Luxemburg. Het behoort tot de top vijf in Europa met de productie en de verkoop van 53.000 kisten in Nederland na de overname van Bogra, en de versterking van zijn afzet in Frankrijk tot 30.000 kisten. De geconsolideerde omzet van het afgelopen jaar bedraagt 25 miljoen euro.

“We gaan voor service en innovatie”, zegt algemeen directeur Bart Ardies. “Onze klanten, de begrafenisondernemers, creëren hun eigen showroom en brochure online op onze website. Ze bestellen online kisten op maat, en weldra via een app, die de dag erna worden geleverd. In Nederland testen we een nieuw voorraadsysteem.”

Snelheid is cruciaal. “De begrafenis is vijf dagen na het overlijden. Te laat leveren is geen optie.” Na jaren van overnames wil het bedrijf op adem komen in 2019. Om vervolgens de Europese expansie voort te zetten. “We zoeken internationaal naar kansen.” Buiten kijf staat dat de productie in België en Nederland blijft.

1 Kwalitatief hout - Vanuit de basisvoorraad in de Antwerpse haven wordt dagelijks ruw hout aangevoerd, voor 35.000 massieve kisten per jaar. Amerikaanse witte eik, Franse eik, tropisch hout, den en populier. Opvallend is de hoogstaande kwaliteit, zelfs kwalitatiever hout dan voor meubels.
1 Kwalitatief hout – Vanuit de basisvoorraad in de Antwerpse haven wordt dagelijks ruw hout aangevoerd, voor 35.000 massieve kisten per jaar. Amerikaanse witte eik, Franse eik, tropisch hout, den en populier. Opvallend is de hoogstaande kwaliteit, zelfs kwalitatiever hout dan voor meubels.© Wouter Rawoens
2 Keuring van planken - Het machinaal verzagen en schuren levert houten latten op. Een medewerker kent A-, B- en C-labels toe volgens het uiterlijk van het hout. Enkel planken met een A-label worden gebruikt voor natuurlijk ogende kisten. Vervolgens worden gelijkaardige planken verzameld voordat de robot ze verlijmt tot bewerkbare platen.
2 Keuring van planken – Het machinaal verzagen en schuren levert houten latten op. Een medewerker kent A-, B- en C-labels toe volgens het uiterlijk van het hout. Enkel planken met een A-label worden gebruikt voor natuurlijk ogende kisten. Vervolgens worden gelijkaardige planken verzameld voordat de robot ze verlijmt tot bewerkbare platen.© Wouter Rawoens
3 Figuren frezen - De basisstructuren, de zijkanten, de bodems, de deksels en de sierlijsten worden verzaagd volgens het model van de kist. Gaten worden voorgeboord. Funico heeft honderden modellen in zijn catalogus. Eerst worden de onderdelen voor eenzelfde model in serie afgewerkt, waarbij de freesmachine zorgt voor de afrondingen. De decoratie is sterk streekgebonden. Voor de Franse en de Waalse markt worden bijvoorbeeld fijnere figuren ingebrand.
3 Figuren frezen – De basisstructuren, de zijkanten, de bodems, de deksels en de sierlijsten worden verzaagd volgens het model van de kist. Gaten worden voorgeboord. Funico heeft honderden modellen in zijn catalogus. Eerst worden de onderdelen voor eenzelfde model in serie afgewerkt, waarbij de freesmachine zorgt voor de afrondingen. De decoratie is sterk streekgebonden. Voor de Franse en de Waalse markt worden bijvoorbeeld fijnere figuren ingebrand.© Wouter Rawoens
4 Van serie- naar stukproductie - De planken worden volgens soort, materiaal en afwerking in een van de 448 bakken van de tweede productieafdeling gesorteerd. Vanaf hier produceert de schrijnwerkerij enkel op vraag van de klant, per stuk. De werknemers verzamelen uit de bakken alle losse elementen die nodig zijn voor een bestelde kist.
4 Van serie- naar stukproductie – De planken worden volgens soort, materiaal en afwerking in een van de 448 bakken van de tweede productieafdeling gesorteerd. Vanaf hier produceert de schrijnwerkerij enkel op vraag van de klant, per stuk. De werknemers verzamelen uit de bakken alle losse elementen die nodig zijn voor een bestelde kist.© Wouter Rawoens
5 Lijmen en timmeren - Timmerlui lijmen en nagelen de voorbewerkte onderdelen tot kisten. Eén persoon maakt 25 tot 40 kisten per dag, afhankelijk van het materiaal. Wie in de productie start, begint met mdf- en spaanplaatkisten. Wanneer ze genoeg ervaring hebben met de ambacht, groeien ze door naar de productie van massief houten kisten. Hout is een levend product dat krimpt, uitzet en een nauwkeurige bewerking vraagt.
5 Lijmen en timmeren – Timmerlui lijmen en nagelen de voorbewerkte onderdelen tot kisten. Eén persoon maakt 25 tot 40 kisten per dag, afhankelijk van het materiaal. Wie in de productie start, begint met mdf- en spaanplaatkisten. Wanneer ze genoeg ervaring hebben met de ambacht, groeien ze door naar de productie van massief houten kisten. Hout is een levend product dat krimpt, uitzet en een nauwkeurige bewerking vraagt.© Wouter Rawoens
6 Kleur of natuur - Enkel A-labelkisten worden niet gekleurd, wel soms gevernist. Ecologische kisten blijven onbehandeld. De B- en C-labels krijgen een beitslaag of worden geverfd. Op sommige kisten kunnen kinderen een tekening kleuren, wat helend kan werken.
6 Kleur of natuur – Enkel A-labelkisten worden niet gekleurd, wel soms gevernist. Ecologische kisten blijven onbehandeld. De B- en C-labels krijgen een beitslaag of worden geverfd. Op sommige kisten kunnen kinderen een tekening kleuren, wat helend kan werken.© Wouter Rawoens
7 Tatoeage op kist - Volgens de routes van de vrachtwagens worden de kisten afgewerkt. Een sierlijk Luiks model, een ruwe zeemanskist of een ecologische crematiekist van populier krijgen handvatten en een witte binnenbekleding. Personaliseren rukt ook op Een foto van de overledene, een gedicht of een tatoeage. Alles kan.
7 Tatoeage op kist – Volgens de routes van de vrachtwagens worden de kisten afgewerkt. Een sierlijk Luiks model, een ruwe zeemanskist of een ecologische crematiekist van populier krijgen handvatten en een witte binnenbekleding. Personaliseren rukt ook op Een foto van de overledene, een gedicht of een tatoeage. Alles kan.
8 Speciale maten - Kisten met bijzondere maten verstoren het fijn afgestelde productieproces behoorlijk. Maar iemand van 2,15 meter of 330 kilogram past nu eenmaal niet in de standaardkist van 1,95 meter. Uitzonderlijke spoedbestellingen worden in een recordtempo gefabriceerd. Vanaf vier uur 's ochtends vertrekken de chauffeurs naar de klanten.
8 Speciale maten – Kisten met bijzondere maten verstoren het fijn afgestelde productieproces behoorlijk. Maar iemand van 2,15 meter of 330 kilogram past nu eenmaal niet in de standaardkist van 1,95 meter. Uitzonderlijke spoedbestellingen worden in een recordtempo gefabriceerd. Vanaf vier uur ’s ochtends vertrekken de chauffeurs naar de klanten.© Wouter Rawoens
Het laatste meubel op maat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content