Het knaleffect van nieuwbouw

Een bijgestuurd imago, een vernieuwd vastgoedbestand en een ander bewonerspubliek verklaren de spectaculaire prijstoename van de appartementen in Bredene.

Bredene, de kleinste der kustgemeenten, is een grote strook ongerepte natuur. Bredene-Duinen ligt, zoals de naam het aangeeft, net achter de duinen en is het meest toeristische deel van de gemeente. De woonwijken grenzen meer aan de haven en de Vuurtorenwijk van Oostende of bevinden zich meer in het binnenland. De rustige wijk Vosseslag, op de weg naar De Haan, vormt daarentegen een minder bekende groenzone van het kustgebied.

Bredene kende de jongste jaren een vastgoedboom. Dat heeft grotendeels te maken met de nieuwbouw die zowat overal in de gemeente uit het zand oprijst. Vroeger gingen de appartementen van de hand voor een bedrag ver onder 100.000 euro. Tegenwoordig heeft het overwicht van de nieuwbouw de prijzen de hoogte in gestuwd. In tien jaar steeg de referentieprijs voor appartementen in Bredene met liefst 207 procent. De referentieprijs voor een appartement bedraagt nu 266.000 euro, een waarde die wel in de lijn ligt van de prijs in De Haan (270.000 euro), maar niettemin een pak hoger uitkomt dan de prijzen in Blankenberge (223.750 euro) of zelfs De Panne (227.500 euro).

Het aanbod overstijgt de vraag

Door het vastgoedbestand van de gemeente te vernieuwen en uit te breiden, ontstond onvermijdelijk een latent risico op verzadiging. De verantwoordelijken van het vastgoedkantoor Astrid Immobilia, dat vooral actief is op het verkoopsegment, hekelt die tendens. Het aanbod is op dit ogenblik veel te groot voor de markt, klinkt het. Wat niet wil zeggen dat er minder transacties zijn.

De Groep Sleuyter, die zijn eigen projecten verkoopt, is prominent aanwezig in Bredene. Net als andere projectontwikkelaars kon de groep enkele jaren geleden profiteren van de aantrekkelijke lokale grondprijzen. Groep Sleuyter levert overigens haar bijdrage aan het overaanbod aan onroerend goed, maar ze zorgt ook wel voor diversiteit in dat aanbod. Getuige daarvan het project Residentie Odyssea, dat drie jaar geleden werd opgestart. Het is voor 98 procent verkocht en al voor de helft bewoond. Het vervolg is in fasen gepland: de Residenties Odyssea II en III zijn net afgewerkt en voor driekwart verkocht. Een goed resultaat voor een product dat het verschil maakt, maar niettemin op een minder aangename plek ligt: het project grenst aan de N317 en aan een hoge barrière van oubollige onderkomens. De aantrekkelijke terrassen en de kwaliteit van de binnenafwerking zijn duidelijk van aard om de lokale kopers die nadelen te doen vergeten.

JO JACOBY

In tien jaar is de referentieprijs voor appartementen in Bredene gestegen met 207 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content