Het klimaat een handje helpen

© IS

Nog tot 14 december vindt in het Poolse Katowice een VN-klimaattop plaats. Hoogmissen als deze maken dat de klimaatuitdagingen voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bedshow zijn. En dat is jammer, vindt Pieter Boussemaere in zijn boek 10 klimaatacties die werken.

Hij probeert het thema dichter bij de bevolking te brengen. Boussemaere is ervan overtuigd dat je zelf stappen kunt nemen om het effect van de mens op het milieu en de klimaatverandering bij te sturen. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt hij tien acties aan. Sommige zijn zeer algemeen geformuleerd, andere zijn concreet en maken de kern van het boek uit. Zo zijn de eerste acties ‘informeer jezelf’ en ‘beïnvloed je omgeving’ weinig wervend. Punt drie – beïnvloed je overheid – is al van een ander niveau. Boussemaere: “Politici in de juiste richting en de juiste versnelling duwen, kan op veel manieren. Belangrijk is dat je zelf weet welke richting het uit moet. Gelukkig is de kern van de klimaatoplossing verbazend eenvoudig: hernieuwbare elektriciteit. Politici moeten dan ook stoppen met de doorrekening van de energiekosten via de elektriciteitsfactuur en die verschuiven naar het gebruik van fossiele brandstoffen.”

Pieter Boussemaere, 10 klimaatacties die werken, Davidsfonds, 2018, 256 blz., 22,50 euro
Pieter Boussemaere, 10 klimaatacties die werken, Davidsfonds, 2018, 256 blz., 22,50 euro

Voorts pleit Boussemaere ervoor dat consumenten kiezen voor een leverancier van echte groene stroom en moet de burger indien mogelijk zijn eigen stroom opwekken. “Met een paar duizenden euro’s installeer je een zonne-installatie die groot genoeg is om het stroomverbruik van een gemiddeld gezin te dekken.” Hij breekt ook een lans voor de elektrische wagen. “Zelfs al hou je rekening met de uitstoot tijdens de elektriciteitsproductie en het maken van de batterij, een elektrische wagen is bij ons altijd stukken klimaat- en milieuvriendelijker dan zijn conventionele tegenhanger.” Ook moeten we vliegreizen beperken en onze woning isoleren. De auteur geeft ook mee dat de ecologische voetafdruk van mensen die runds- en lamsvlees eten zeer groot is. Het is de enige wat paternalistische passage in het boek.

Ten slotte doet hij een oproep aan gezinnen om over te schakelen naar groene warmtebronnen. Alleen gaat hij daar wat snel voorbij aan de kostprijs en de praktische problemen. Al blijft 10 klimaatacties die werken een realistisch boek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content