HET KLEINSTE KAMERTJE

Toi-Toi, een bedrijf voor verhuring van toiletcabines, dat minder dan twee jaar geleden aan de slag ging in de Kempen, wil niet alleen de Belgische maar ook de Nederlandse markt veroveren.

Wie onderhoud en sanitaire dienstverlening zegt, heeft het over hygiëne en dat blijkt de belangrijkste steen des aanstoots te zijn als we het over toiletten op werven en bouwplaatsen hebben. “Vaak is de toestand in België ronduit alarmerend,” vindt Christophe Albers, zaakvoerder van Toi-Toi in Opglabbeek. “De Europese Unie heeft trouwens al meer dan eens aan de alarmbel getrokken in verband met de veiligheid en hygiëne op werven en bouwplaatsen, maar tot nu toe werd nog nooit een sanctie getroffen. De mentaliteit in onze buurlanden blijkt op dat vlak heel anders te liggen : hier is het bijzonder moeilijk om de overheid te overtuigen van de noodzaak om op elke werf een toilet te voorzien. En wat de aannemers betreft : we moeten hen zelfs op de meeste elementaire regels van welvoeglijkheid wijzen.” Werven en bouwplaatsen zijn goed voor 90 à 95 % van de omzet van rond de 35 miljoen frank.

Twee jaar geleden, na een aantal ervaringen in de import en export en in de sector zakengeschenken, besloot Albers (36j.) de uitdaging aan te nemen die de Duitse groep Toi-Toi voor de Belgische markt formuleerde. Toi-Toi ging tien jaar geleden van start in Duitsland en is op dit ogenblik de Europese nummer 1 op het gebied van verhuring van toiletcabines en de daarbijhorende dienstverlening en nazorg. Toi-Toi heeft onder andere kantoren in Polen, China en Tsjechië.

“Omdat er in België een nog onontgonnen potentieel was, besloot ik mee op de kar te springen om die markt te veroveren,” zegt Albers. Natuurlijk bleven concurrenten van Toi-Toi niet bij de pakken zitten, maar het ziet er toch naar uit dat sanitaire dienstverlening een heuse marktniche is. “Voorwaarde is dat je de nadruk legt op de onderhoudsdiensten,” verduidelijkt Albers. “Wij verschaffen een volledige hygiënische dienstverlening. In ons dienstenpakket zijn wekelijks ruimen, volledige schoonmaak, ontsmetting en dergelijke inbegrepen. Precies omdat we zoveel zorg besteden aan het kwaliteitsaspect, ligt het voor de hand om onze dienstverlening naar andere sectoren uit te breiden.”

Toi-Toi is dus ook aanwezig op een aantal grote evenementen (sportwedstrijden, concerten, militaire manoeuvres), maar biedt zijn diensten ook aan particulieren aan.

Begin 1997 werden twee nieuwe ruimwagens aangekocht, werd een kantoor in Brussel geopend en werden drie bijkomende technici in dienst genomen (waardoor Toi-Toi nu een personeelsbestand van een tiental mensen heeft). Met deze inspanningen moet Toi-Toi kunnen inspelen op nieuwe vragen en kan gedacht worden aan een dienstverlening die in 1998-1999 de hele Benelux zou moeten bestrijken.

CHRISTOPHE ALBERS (TOI-TOI) Aanwezig op bouwwerven en speciale evenementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content