Mölnlycke is de wereldleider in ziekenhuisproducten voor eenmalig gebruik, zoals steriele operatiedoeken. Door de coronacrisis werden in het voorjaar veel operaties uitgesteld, maar nu komen die steriele doeken weer goed van pas. Ze worden gemaakt in Borgworm. Een blik op een delicaat productieproces.
De coronapandemie zette de productie van Mölnlycke Health Care onder druk. Het bedrijf moest zijn logistiek aanpassen en bestellingen per vliegtuig verzenden om sneller te kunnen leveren. De Zweedse groep telt wereldwijd 8000 medewerkers. Ze heeft al 44 jaar een vestiging in Borgworm. Die Belgische fabriek, waar 350 medewerkers aan de slag zijn, maakt 13 procent van de producten. Daarnaast is Borgworm de Europese hoofdzetel voor de logistiek, de klantenservice en de toeleveringsketen. Tijdens de lockdown bleef het bedrijf draaien om operatiedoeken voor ziekenhuizen en steriele kompressen te maken. Al lag het ritme wat lager, aangezien sommige niet-dringende operaties werden uitgesteld omdat de ziekenhuizen de handen vol hadden met de coronapatiënten. De fabriek kon tijdens de lockdown blijven werken omdat ze zonder probleem de afstandsregels kon respecteren, zegt Alain Biston, sitemanager België van Mölnlycke. “Wij hebben 120 machineoperatoren die intern zijn opgeleid. Aan elke werkpost staat één operator. Die werkt volstrekt autonoom en kan 80 procent van de problemen met zijn machine zelf oplossen.”
Mölnlycke is actief in twee segmenten. Het eerste is wondzorg, de belangrijkste specialiteit van het bedrijf, dat in 1849 is opgericht. Die producten, hoofdzakelijk verbanden, worden geproduceerd in Finland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. “In omzet wegen die producten zwaarder dan ons chirurgische gamma”, zegt Alain Biston. “Mölnlycke maakt ook chirurgische handschoenen in Maleisië en operatiejassen in Thailand. Daarnaast omvat het gamma nog andere beschermingsmiddelen, zoals maskers, overschoenen en operatiemutsen – allemaal vervaardigd door onderaannemers in Azië.”