Het kind met het badwater!

Naar aanleiding van de bezuinigingsplannen straffen de markten alle cyclische aandelen af. Zelfs bedrijven die hebben aangetoond dat ze (zware) crisissen kunnen doorstaan, delen in de klappen.

Sinds de publicatie van zijn teleurstellende kwartaalresultaten moest ArcelorMittal op nauwelijks enkele weken tijd 30 % prijsgeven. Nochtans waren de resultaten van de grootste staalproducent ter wereld zo slecht nog niet, zelfs al hebben ze de (hoge) verwachtingen van de analisten niet kunnen inlossen. De ebitda (operationele cashflow) bedroeg tussen januari en maart 1,89 miljard dollar. Dat is weliswaar enkele procenten minder dan de 2,05 miljard dollar die door de analisten was verwacht, maar tegelijkertijd ook ruim het dubbele van de 883 miljoen dollar in 2009. Ondanks bar slechte weersomstandigheden in bepaalde landen (temperaturen onder -40°C in Oekraïne en in Kazachstan), evolueert het capaciteitsgebruik in de goede richting: van 70 % eind 2009 tot 72 % begin 2010. De groep hoopt dit kwartaal de kaap van 80 % te ronden, alsook een ebitda tussen 2,8 en 3,2 miljard dollar te halen, wat beter is dan de verwachtingen van analisten.

Cyclisch

Meer nog dan het tegenvallende kwartaalverslag hebben de terugval van de aandelenmarkten en de vrees voor een futloze economie als gevolg van de bezuinigingsplannen geleid tot het kelderen van het ArcelorMittalaandeel. De staalsector is immers nauw verbonden met de economische cyclus, aangezien de bouw- en de transportsector (auto’s enzovoort) zijn belangrijkste afzetmarkten zijn. Zo is het staalverbruik in Europa en in de Verenigde Staten tussen 2007 en 2009 gedaald met respectievelijk 32,6 % en 43,5 %. Een daling van het verbruik brengt in principe automatisch een daling van de prijzen met zich mee. Dankzij zijn grote wereldwijde marktaandeel (behalve in China, waar de markt gecontroleerd wordt door lokale bedrijven), heeft ArcelorMittal de daling van de prijzen echter kunnen afremmen door talrijke productie-eenheden voorlopig te sluiten. Ondanks een recessie die een van de zwaarste is die de wereldeconomie heeft gekend, zijn de prijzen zo fors boven de prijzen in de periode 2001-2003 gebleven (zie grafiek).

De staalfabrikant is bovendien zeer voorzichtig geweest bij het heropstarten van de productie en zal niet aarzelen om indien nodig opnieuw op de rem te trappen. Wij geloven echter niet in een nieuwe terugval van de economie: de groei zal misschien niet altijd even dynamisch zijn, maar hij zal volstaan om de staalvraag op de markten van ArcelorMittal weer aan te zwengelen. De duik van 2008 en 2009 was namelijk zo fors dat een inhaalbeweging zich opdringt.

Overschatte risico’s

Ondanks de crisis en bijna een halvering van de omzet (door een daling van zowel de verkoop als de prijzen), is ArcelorMittal erin geslaagd om in 2009 winstgevend te blijven (met een symbolische winst van 0,08 dollar per aandeel). Dat bewijst dat de fusie tussen Arcelor en Mittal in 2006 een succes is en haar doel bereikt heeft. Zo wilde de fusiegroep een kritische omvang bereiken om al haar klanten in hun behoeften te kunnen voorzien en om te kunnen reageren in crisisperiodes.

Anderzijds blijft de grootste staalfabrikant ter wereld een van de best gepositioneerde bedrijven om te profiteren van de hoge staalprijzen, ondanks een stijging van de grondstoffenprijzen als gevolg van de Chinese vraag (waarvan de groei het de wereldwijde staalmarkt mogelijk heeft gemaakt om tussen 2007 en 2009 te stabiliseren rond 1200 miljoen ton). Zo was ArcelorMittal vorig jaar voor respectievelijk 64 % en 21 % zelfvoorzienend in de behoefte aan ijzererts en steenkool. Bovendien koestert het de ambitie om zijn zelfvoorziening verder te blijven ontwikkelen.

Tegen de huidige koers noteert ArcelorMittal aan amper 11 keer de verwachte winst voor dit jaar en aan 0,7 keer zijn boekwaarde (33,5 euro). De risico’s op een terugval van de economie (en dus van de staalvraag) worden volgens ons zwaar overschat. Vooral omdat het grootste staalbedrijf ter wereld heeft bewezen dat het zich flexibel kan opstellen wanneer de omstandigheden daartoe dwingen. Wij raden u daarom aan om van de huidige koersen te profiteren en een positie in te nemen met een koersdoel van 30 euro op twaalf maanden. (C)

Door Cédric Boitte

ArcelorMittal heeft bewezen dat het doel van de fusie in 2006 volledig gerealiseerd is.

Het risico van een terugval van de economie wordt volgens ons zwaar overschat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content