Het jaar van het zwarte goud

JANUARI : Franse farmagigant ziet levenslicht

Het Franse farmaconcern Sanofi-Synthélabo brengt een overnamebod uit op zijn grotere concurrent en landgenoot Aventis en wordt hiermee de derde grootste farmagroep in de wereld. Deze overname loopt niet van een leien dakje en wordt pas maanden later door ingrepen van de chauvinistische en patriottische Franse regering beklonken. De verwachte consolidatiegolf van andere farmabedrijven zoals het Duitse Bayer, het Zwitserse Roche (dat al voor 33 % door het Zwitserse Novartis wordt gecontroleerd) en het Britse AstraZeneca blijft echter uit.

FEBRUARI : Belgacom naar de beurs

De kogel is door de kerk bij Belgacom. Eind februari wordt de beursgang officieel bevestigd. Op 22 maart krijgt telecomoperator Belgacom een eerste notering op de beurs van Brussel. De eerste grote operatie na het uiteenspatten van de zeepbel lijkt op het eerste gezicht een geslaagde operatie. De vraag naar de aandelen overschreed meer dan driemaal het aanbod. Enkel de aanbiedingsprijs lijkt na de gruwelijke terroristische aanslagen in Madrid aan de lage kant.

MAART : InBev is de grootste

De Leuvense bierbrouwer Interbrew neemt begin maart de grootste Braziliaanse brouwer Companhia de Bebidas das Americas, ofwel AmBev, voor een recordbedrag van 9 miljard EUR over. Een vrij verrassende overname, want topman John Brock zou zich vooral concentreren op de groeimarkten waar het bedrijf al aanwezig was. Na deze overname verandert de groep van naam tot InBev en wordt, als men de volumes als parameter neemt, de grootste brouwer in de wereld.

APRIL : Nokia, of het einde van de hegemonie

De onoverwinnelijke Finse mobilofoongigant Nokia krijgt toch een flink pak slaag in 2004. Het bedrijf moet in april tot twee keer toe een winst- en omzetwaarschuwing geven. Nokia verliest voor het eerst een deel van haar voorsprong op de concurrenten, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung. Zij weten met goedkopere en hippere gsm’s de markt te veroveren.

MEI : UCB wordt volwaardige (bio)farmaspeler

Analisten hadden het al jaren moeilijk met de hybride structuur (farma, chemie, film…) van UCB. Ook de weinig gevulde pijplijn van de groep deed talrijke wenkbrauwen fronsen. Met de overname van het Britse biotechbedrijf Celltech werden de kritische monden in één klap gesnoerd. Met Celltech verwerft UCB immers in één pennentrek twaalf potentiële nieuwe geneesmiddelen. Het kroonjuweel van Celltech is een potentieel registreerbaar geneesmiddel en blockbuster (met de codenaam CDP-870) tegen reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), de ziekte van Crohn (chronische ontsteking van het maagdarmkanaal) en psoriasis (huidaandoening).

JUNI : einde van het rentesprookje in de VS

Nadat de basisrente in 2003 tot 1 % was gezakt, het laagste peil overigens in 58 jaar, trok de Amerikaanse Centrale Bank de rente weer lichtjes op. Het was de eerste renteverhoging in vier jaar tijd. De verhoging met slechts 0,25 % (25 basispunten) wees er toen op dat Alan Greenspan & Co het rentepeil maar geleidelijk willen opkrikken. Eind december bedroeg de basisrente zoals verwacht 2,25 % door vijf opeenvolgende renteverhogingen met 25 basispunten.

JULI : Poetin wreekt zich, olieprijzen ook

Het Russische oliebedrijf Yukos, goed voor een dagelijkse productie van 1,8 miljoen vaten en één vijfde van de Russische bevoorrading, staat na een conflict tussen president Vladimir Poetin en voormalige eigenaar Mikhaël Khodorkovski op de rand van het faillissement. De olieprijzen beginnen zorgwekkende niveaus te halen.

AUGUSTUS : Google, eigenzinnige beursintroductie

Eind augustus maakt internetzoekbedrijf Google een ophefmakend debuut in Wall Street. Vooral over de ‘Dutch auction’ (toewijzing van aandelen via het internet en de telefoon) vloeit veel inkt. De Amerikaanse zakenbankiers zien immers door dit systeem een pak inkomsten aan hun neus voorbijgaan. Voor de aandeelhouders van het eerste uur is er geen reden tot klagen. In amper een paar maanden tijd verdubbelt de koers nadat Google verplicht was de introductieprijs te verlagen tot 85 USD.

SEPTEMBER : spuitende olieprijzen

De opmars van de olieprijzen valt nu echt niet meer te stuiten. Naast de grote vraag uit China en India en de ongunstige geopolitieke toestand in Irak en Nigeria, zorgen nu ook de orkanen in Florida voor een opwaartse druk op het zwarte goud. Voor het eerst in de Amerikaanse oliegeschiedenis wordt de magische grens van 50 USD per vat doorbroken. Heftige reacties op de financiële markten blijven echter uit.

OKTOBER : slappe dollar

Na een aantal relatief rustige maanden op de wisselmarkten, begint de dollar weer spectaculair te verzwakken. Beleggers maken zich plots zorgen over het grote tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans. Bovendien is het begrotingstekort tot meer dan 400 miljard USD opgelopen. De dollar glijdt in een mum van tijd naar recordniveaus (1,34 USD/EUR), onder de pijngrens voor Europese exporteurs.

NOVEMBER : Bush opnieuw verkozen

De nieuwe president van de VS wordt George W. Bush, tot grote opluchting van de aandelenmarkten. Maar de overwinning van Bush weegt wel fors op de dollar. Zijn economische beleid heeft immers een enorm tekort op de begroting en de lopende rekening (‘twin deficits’) doen ontstaan.

DECEMBER : meer transparantie

In 2004 was een aantal Belgische beursgenoteerde bedrijven, aangevoerd door de ‘verloningsschaal’ van Jan Coene bij Picanol, alvast geen toonbeeld van ‘deugdelijk bestuur’. Hoog tijd om een code te schrijven, dacht Maurice Lippens, de voorzitter van Fortis. De code moet de transparantie bij beursgenoteerde bedrijven aanmoedigen en steunt op vier pijlers : een duidelijke bestuursstructuur, voorrang aan het vennootschapsbelang, een verantwoorde vergoeding van bestuurders en managers en de eerbied voor de rechten van alle aandeelhouders.

n

ALAIN DENEEF

[ 2005 ] December : in 2004 was een aantal Belgische beursgenoteerde bedrijven, aangevoerd door de ‘verloningsschaal’ van Jan Coene bij Picanol, alvast geen toonbeeld van ‘deugdelijk bestuur’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content