Het is hier een droom”
Herman Schelfhaut deed zijn nieuwe investering niet in Dendermonde, maar in Bertrix in de provincie Luxemburg.
De kmo Schelfhaut verdeelt onderdelen voor zonweringsystemen, rolluiken en sectionaalpoorten, die ze zelf ook maakt. En de kmo deed haar eerste stappen in zonnepanelenland. Ze geeft aan 120 mensen werk en draait een omzet van 25 miljoen euro.
De 47-jarige bedrijfsleider Herman Schelfhaut verwelkomt ons in zijn nagelnieuwe gebouwen in het industriepark ‘Le Saupont’ in Bertrix. ‘Bienvenue – welkom’ staat er aan de ingang van het 3,8 hectare grote bedrijfsterrein. “De prijs van bedrijventerreinen is hier veel lager dan in Vlaanderen”, stipt Schelfhaut aan. “Er is überhaupt grond beschikbaar. Wat niet het geval was in Dendermonde toen ik in 2006 besliste om te investeren.” In Bertrix betaalde hij 5 euro per vierkante meter. “In Dendermonde is dat 80 euro en in Gent 125 per vierkante meter. In Nederland ligt de prijs tussen de 250 en 300 per vierkante meter.”
De ondernemer streek zes jaar geleden neer in Bertrix, in het centrum van de provincie Luxemburg, toen hij er de firma ‘Logiplast’ kocht. Hij breidde uit en zijn nieuwe installaties staan er sinds maart 2008. Het hele project, met 15.000 vierkante meter bedrijfsgebouwen, vergde een investering van 5,3 miljoen.
Schelfhaut benadrukt dat Dendermonde als hoofdzetel niet ter discussie staat. “Het werd echter een gouden kooi. Verkeer dat er in of uit moet, zit steevast strop. Niet zo in Bertrix, dat ik als hub gebruik naar nieuwe markten in Frankrijk en Duitsland. Mijn keuze voor Wallonië brengt voorts mee dat ik alle productie onder hetzelfde dak kan onderbrengen. Het is trouwens de bedoeling om hier in de tweede helft van 2010, een tweede productielijn voor sectionaalpoorten te bouwen (de andere staat in Erpe-Mere). Dat moet het aantal werknemers van 35 naar om en bij 50 verhogen.”
Lokroep van de subsidiepot
Schelfhaut kreeg, via het Marshallplan, 18 procent subsidie voor zijn investering. De eerste vijf jaar betaalt hij bovendien geen belasting op het kadastraal inkomen. En de papiermolen draaide heel vlot. “In Vlaanderen moet je via talloze kanalen je dossier rond zien te krijgen bij de overheid. Ergerlijk. Hier is het een droom. De intercommunale Idelux leidde mijn dossier snel en accuraat in bij het Waals Gewest. De bouw-, milieu- en explotatievergunning kreeg ik via de indiening van één dossier.”
En wat met de werknemers? Het cliché zegt dat Vlamingen harder werken dan Walen. Hoe zit het bovendien met de communicatie tussen de Nederlandstaligen in Dendermonde en de Franssprekenden in Bertrix? Schelfhaut: “Ik zie geen verschillen met de werkmentaliteit bij de Vlamingen. Daar vreesde ik in het begin wel voor. Onterecht, zo bleek. De werknemers zijn bovendien heel flexibel.”
Schelfhaut stipt aan dat hij het aanvankelijk moeilijk had dat vergaderingen in Bertrix langer duurden dan in Dendermonde. “Nu weet ik dat Franstaligen, door hun rijkere taal, meer woorden nodig hebben om iets uitgelegd te krijgen. De bedienden van Bertrix leren overigens Nederlands en die in Dendermonde Frans. En hier op de werkvloer is het een Frans-Nederlandse mengelmoes. De mensen verstaan elkaar.”
De arbeiders kregen een technische opleiding in Dendermonde omdat de productieafdeling toen daar nog stond. “De Forem (de Waalse VDAB) heeft ons daar fantastisch in gesteund met 50.000 euro subsidie. En de Waalse dienst voor de uitvoer, Awex, geeft premietoelagen voor de kosten die gepaard gaan met prospectie en beursdeelname in het buitenland.”
“Ik zie geen verschillen met de werkmentaliteit bij de Vlamingen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier