‘Het is een gave de knop te kunnen omdraaien’
“Tijdens de werkweek ben ik altijd bereikbaar. Vijf dagen op vijf, vierentwintig uur per dag. Dat meen ik echt. De balans tussen werk en privé is dan onbestaande. Dat veroorzaakt soms spanningen met mijn medewerkers. Ik betrap me er soms op dat ik e-mails stuur op redelijk abnormale uren. Om drie uur ‘s nachts bijvoorbeeld. Toen ik laatst een kleine bevraging deed bij de mensen die rechtstreeks aan mij rapporteren, scoorde ik dan ook het laagst op het respecteren van de work-lifebalance van mijn medewerkers. Dat is toch een signaal dat ik daar aandacht aan moet besteden, dat ik me soms een beetje moet inhouden.
“Het is onbewust zo gegroeid, maar ik voel me wel goed bij de manier waarop het loopt. Ik ga bijvoorbeeld zelden lange periodes met vakantie. Ik ben telkens maar een week of tien dagen weg. Veel mensen denken dat dat te kort is om me helemaal te kunnen ontspannen, maar mij lukt dat. Ook al ben ik dan nog altijd via e-mail te bereiken. Elke vakantieavond check ik mijn inbox bij een aperitiefje, terwijl mijn echtgenote zich opfrist voor het avondeten. Zo word ik niet met duizend e-mails geconfronteerd als ik op maandag weer aan het werk ga. Zodra mijn echtgenote klaar is, zijn mijn e-mails bijgewerkt en draai ik heel bewust de knop weer om. Als je dat niet doet, blijf je altijd zweven tussen je baan en je vrije tijd. Geen goed idee. Het is dus een heel belangrijke gave de knop te kunnen omdraaien, ook in weekends.”
Baasjes opleiden
“Daarom probeer ik zaterdag en zondag ook zo veel mogelijk werkvrij te houden. Dankzij de hobby’s die ik heb gekozen, heb ik ook bijna geen tijd om tijdens het weekend aan Bayer te denken. Ik ben onder meer een jager. Ik heb twee jachtpachten om kleinwild te schieten, maar een jager doet zoveel meer dan dat. Ook buiten het jachtseizoen is een jager heel actief in de natuur. Je moet het hele jaar door zorgen voor de biodiversiteit, bijvoorbeeld door voor de juiste aanplanting te zorgen en het hazenbestand maandelijks op te volgen. Het wildseizoen moet je vooral zien als oogsten, na het werk dat je de maanden ervoor hebt gedaan.
“Ook de jachthonden trainen we het hele jaar door. 35 jaar geleden richtte ik een hondenschool op, waar ik op zondag nog altijd lesgeef. Daar trainen we alle soorten honden, van chihuahua’s tot Duitse herders. De ervaring die ik daarmee al heb opgedaan, komt me ook in het bedrijfsleven van pas. In een hondenschool leiden we niet de honden op, maar wel de baasjes. Zij moeten leren hoe ze moeten omgaan met hun hond, hoe ze het dier moeten begrijpen, hoe ze een hond moeten belonen en hoe ze het dier kunnen laten volgen.”
Mensen beter begrijpen
“Wat ik doe, is dus eigenlijk vooral de begeleiders begeleiden. Die begeleiders zijn zo divers. Daardoor heb ik ook mensen beter leren begrijpen en ontdekt hoe je het beste met mensen kunt omgaan. Dat heeft me ook professioneel al dikwijls geholpen. Ook van het jagen heb ik veel opgestoken dat ik in het bedrijfsleven kan gebruiken. Een van de belangrijkste zaken die ik heb geleerd, is observeren – hoe je de algemene gemoedstoestand van een organisatie moet aanvoelen, om daarna bij te sturen waar dat nodig is.
“Niet dat ik daar actief over nadenk in de hondenschool of tijdens het jagen. Ik begin pas opnieuw aan Bayer te denken als ik op zondagavond in de zetel ga zitten en de televisie aanzet om het nieuws te volgen.”
Werner De Prins (60)
CEO Bayer Benelux
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier