HET HEMD IS NADER

De West-Vlaamse hemdenfabrikant Frans Bijttebier-Bouckaert mikt bewust op de middenmoot van de markt. Maar dat levert hem zeker géén middelmatig succes op.

“Wij positioneerden ons bewust op het middensegment,” zegt Carl Bijttebier. “Dat betekent kwaliteit tegen een redelijke prijs. Daarom concentreerden wij ons op een doorgedreven exportbeleid en op één artikel : het hemd. De klant weet perfect wat hij bij ons kan vinden : een volledig gamma hemden. Door nog wat activiteit hier te houden, blijven wij flexibel. Komt er een partij uit Oost-Europa naar Houthulst, dan kunnen wij daaraan zo nodig nog verbeteringen aanbrengen. Zo kunnen we ons verdedigen tegen directe invoer uit lagelonenlanden.”

Sinds ’63 maakt Bijttebier-Bouckaert uit Houthulst heren- en kinderhemden. Het bedrijf slijt die nu van Denemarken tot Portugal. Vier jaar geleden werd gekozen voor een internationalisering. Een goede zet om te overleven, zo bleek. De voorbije jaren blijft de omzet krimpvrij op 200 miljoen frank. Daarvan wordt 65 % gerealiseerd in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, Denemarken en Portugal. In Houthulst staan nog 20 arbeidsters in voor 7 tot 8 % van de totale productie. In diverse vestigingen in Oost-Europa doet men aan maakloonconfectie met West-Europese of lokale stoffen. Vader Frans Bijttebier is managing director, zoon Henk bewerkt vanuit Portugal de Spaanse en Portugese markt en zoon Carl is commercieel verantwoordelijke.

Een recente investering van 7 miljoen frank in een gebouw van 1000 m² moet stockage en distributie vlotter laten lopen. Carl Bijttebier : “De piekmomenten worden steeds heviger. Klanten wachten steeds langer met bestellen en eisen steeds kortere leveringstermijnen, vooral in de zomer.”

Bijttebier-Bouckaert is sinds 1979 aanwezig op de Textirama-beurs in Gent die telkens eind januari plaatsvindt en vormt daarmee één van de oudste standhouders. “Op vier dagen zien wij daar of ons assortiment aanslaat en welke tendensen er nog in zitten. Dat laat ons toe bij te sturen. Voorts zijn we daar vooral om onze trouwe Belgische afnemers te verzorgen. Voor buitenissige stoffen passen wij. We moeten het hebben van volume en commercieel blijven.”

Met forse aanpassingen en ingrepen is volgens Carl Bijttebier een bepaald gedeelte van onze confectienijverheid nog te redden. “Ondernemingen die verhuisden, zul je hier omwille van de investeringen niet zo vlug meer zien. Door de sterke prijsdruk moet je steeds meer stuks verkopen om eenzelfde omzet te halen. Het écht goedkope heeft het moeilijk, maar wij brengen vooral het beter florerende middengamma. Voor het winterseizoen is ons orderboek al goed gevuld. We tippen op een omzetstijging van 30 tot 35 %. Onze internationale uitzwerming en meer uitvoer brengen ons meer groei.”

CARL BIJTTEBIER (FRANS BIJTTEBIER-BOUCKAERT) De West-Vlaamse hemdenspecialist verwacht een omzetstijging van 30 tot 35 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content