Het groene festival

“Misschien hoor je hier wel de vuilste muziek, maar we hebben wel het schoonste plein”, zegt Jeroen Vereecke, de organisator van Boomtown. Het vijfdaagse muziekfestival op de Gentse Feesten kiest resoluut voor een duurzame aanpak.

Alternatief muziekfestival op Gentse Feesten

Boomtown, dat dinsdag voor de twaalfde keer van start gaat, is een alternatief muziekfestival dat plaatsvindt tijdens de Gentse Feesten. Het begon in 2002 op de Oude Beestenmarkt, maar sinds vijf jaar huist het op de Kouter. Dit jaar staan vijftig bands uit binnen- en buitenland op de affiche, zowel bekende namen als jong talent. Het gros van de concerten is gratis, alleen de indooroptredens in de Handelsbeurs — ook aan de Kouter– kosten 5 of 8 euro.

Groen op alle niveaus

De bezoekers van Boomtown die een drankje bestellen, drinken uit herbruikbare bekers. “Door die handmatig af te wassen, besparen we 75 procent energie tegenover een vaatwasmachine”, zegt Jeroen Vereecke, de organisator van Boomtown. “Een CO2-neutrale pelletkachel verwarmt het afwaswater. Waar dat mogelijk is, kiezen we voor groene stroom. We gebruiken zo veel mogelijk ledverlichting, energiezuinige versterkers en lokale producten, en we bieden biocatering aan, ecokatoenen T-shirts en milieuvriendelijk drukwerk op gerecycleerd papier. We sporen onze bezoekers aan met het openbaar vervoer of de fiets te komen.

In vijf jaar duurzaam

Om technische, praktische en vooral financiële redenen is het onmogelijk in één jaar een festival te realiseren dat 100 procent duurzaam is. “We hebben daarvoor een vijfjarenplan opgesteld”, zegt Vereecke. “Door de jongste investering steeg ons budget van 300.000 euro met 10 procent. Dat is niet mis. Daarom hebben we partners gezocht, zoals een ledfabrikant en Bio Planet. Coca-Cola houdt voorlopig nog vast aan petflesjes. Dat is jammer, maar omdat ze een belangrijke sponsor zijn, geven we ze nog wat tijd. Tegen 2015 willen we een oplossing.”

Verplicht gratis

Een derde van zijn budget haalt Boomtown uit sponsoring. Subsidies zijn goed voor 70.000 à 80.000 euro. “De rest verdienen we met drankverkoop, commissie op eetkraampjes en tickets”, zegt Vereecke. “Alles samen is dat net genoeg om break-even te draaien. In vijf dagen krijgen we 40.000 bezoekers. Als ze allemaal 2 euro betaalden, zouden we het financieel gemakkelijker hebben. Maar de stad Gent verplicht ons gratis te blijven. In ruil mogen we het plein gebruiken en krijgen we een mooie subsidie. Daarnaast krijgen we geld van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid.”

Pionier in duurzaamheid

“Een welkom extraatje was de 10.000 euro van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam). Dat bedrag hebben we gekregen omdat Boomtown werd geselecteerd als voorbeeldevenement inzake duurzaamheid”, vertelt Vereecke. “Ik geloof echt dat wij pionieren. Ik hoop dat de hele Gentse Feesten over een paar jaar ons voorbeeld volgen.”

IRIS DE FEIJTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content