HET GROENE EILAND WORDT NOG GROENER
Indaver in Ierland.
Dublin (Ierland).
“Ierland bevindt zich in dezelfde situatie als Vlaanderen vijftien jaar geleden,” zegt Paul De Bruycker, commercieel directeur van Indaver. “Voorlopig stort het groene eiland nog bijna al zijn afval. Maar de Europese wetgeving en het groeiende milieubewustzijn dwingen het eiland om uit te kijken naar duurzame oplossingen.”
Om haar groene imago niet te bezoedelen, legt de Ierse overheid de laatste hand aan ecologische beleidsplannen op lokaal vlak. “De nood aan afvalverwerkingscentra is groot,” zegt Desmond Green, voorzitter van MinChem, de Ierse dochter van Indaver. “De Irish Business and Employers Confederation(IBEC) schat de investeringskost de komende tien jaar op ruim 75 miljard frank (exclusief afvalwaterbehandeling). Wij willen deze kans niet laten liggen. MinChem zal tegen 2003 zo’n 2,5 miljard frank in nieuwe projecten investeren. In een eerste fase breiden wij ons overslagstation voor gevaarlijk afval in de haven van Dublin uit. Er komen ook nieuwe kantoren, samen goed voor een investering van 30 miljoen frank.”
Ook de chemische industrie in Ierland werkt aan een ambitieus investeringsprogramma van – gespreid over twee jaar – 160 miljard frank. Het sluit aan op de sterke economisch groei van het eiland. Als gastprofessor Gevaarlijk Afval aan het Instituut voor Chemische Ingenieurs in Dublin kent Green – ex-projectmanager van Cyanamid (Canada) – de sector en de technologie goed. De voormalige woordvoerder van de beroepsfederatie ziet dan ook mooie perspectieven voor MinChem. Bovendien lost het milieubedrijf al sinds zijn ontstaan in 1977 – het jaar dat de Amerikaanse farmagroepen massaal naar Ierland afzakten – de gevaarlijke afvalproblemen van de meeste ondernemingen uit de sector op: Pfizer, Johnson & Johnson, Merck, SmithKline Beecham, Roche en vele anderen.
Vandaag realiseert MinChem met dertig personeelsleden een omzet van 600 miljoen frank. Het milieubedrijf verzamelt en vervoert jaarlijks 30.000 ton toxisch afval – goed voor de helft van de Ierse productie – naar het buitenland: in hoofdzaak Engeland ( Reichem) en Duitsland ( AVG). “Binnen het jaar zal ons volume zeker verdubbelen.”
Eric Pompen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier