Het einde van het monoliticum

F rédéric Wirtz (39) is de nieuwe topman van Arthur D. Little (ADL) Belgium. Het consultancybedrijf opereert niet langer als een monolitische groep, maar als een netwerk van autonome bedrijven per regio: Global Management Consultancy (managementadvies), Technology & Innovation (O&O), ADL Capital (risicokapitaalfonds), E-business (internet), Environment & Risk (milieu en veiligheid) en C-quential (telecommunicatie en media).

Na zijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Ufsia, begon Wirtz zijn carrière in 1982 als analist bij Paribas in Antwerpen. Daarna haalde hij zijn MBA aan de Indiana University van Bloomington (VS). Sinds 1988 is Wirtz – gehuwd met een Libanese en vader van drie kinderen – actief bij ADL Belgium. Daar was hij actief in de afdeling Strategie, Organisatie & Performantie – eerst voor de consumentenindustrie, later voor de nutssectoren. Vandaag bepaalt de Antwerpenaar zelf de koers van het adviesbureau, dat met 65 medewerkers en een omzet van 750 miljoen frank tweede staat in de nationale toptien achter McKinsey.

Wirtz: “De wereld verandert zo snel dat een geïntegreerde structuur niet meer optimaal aan de behoeften van onze cliënteel kan voldoen. Een flexibel netwerk laat wel toe om op het juiste moment de juiste mensen en middelen in te schakelen. Deze aanpak verschilt sterk van het zogenaamde one stop shopping-model, waarbij de klant voor al zijn problemen bij één en dezelfde organisatie aanklopt.”

Ook voor het personeel biedt het netwerk tal van voordelen, zegt Wirtz. “We hebben een voordelig stockoptieplan uitgewerkt, dat onze medewerkers de mogelijkheid geeft zich in het kapitaal in te kopen. Als je die participatiemogelijkheid combineert met een nieuwe managementstijl, verhogen we de betrokkenheid bij de onderneming.”

ADL wil derden laten meeparticiperen in het kapitaal. “Op termijn is het klassieke partnershipmodel ten dode opgeschreven,” zegt de directeur. “Vandaag zijn de investeringen om een succesvol adviesbureau te runnen zo groot, dat je dat niet meer alleen kunt doen. Daarom stapt C-quential nog voor het einde van het jaar naar Nasdaq en de Neue Markt.”

Maar om niet verstrikt te raken in al die netwerken, gooit Wirtz geregeld de riem af. Fietsen, wandelen in de Ardennen en crossen met zijn enduromotor helpen hem zijn batterijen op te laden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content