HET EI VAN COLUMBUS

Dolle koeien, gekke schapen of varkenspest. De consument wordt steeds wantrouwiger. Crea Food uit Beringen lanceert met de eiburger alvast een betrouwbaar product.

In de clean room, die beantwoordt aan de hygiënische normen van de farmaceutische industrie, lopen de werknemers in speciale pakken, stofmaskers voor de mond en met handschoenen. In de hermetisch gesloten mengtank verdwijnen wekelijks 14.000 eieren. Na bereiding wordt het product met een robotarm in de verpakking gelegd. “Eieren zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën,” zegt productiedirecteur Jan Hendrickx bijna verontschuldigend. “Onze mensen raken de producten niet meer aan.”

Het hoogtechnologische, volautomatische productieproces vergde een investering van een kwart miljard. Maar Rita Melotte, zaakvoerster van de nv Crea Food, is zeker van het succes van haar jongste creatie. Naar eigen zeggen is de Colombus’ Egg Burger een wereldpremière. Het is de eerste snack, gemaakt van verse eieren, en gebakken met een variëteit aan kruiden, vlees of kaas. De egg burger is individueel verpakt en drie weken houdbaar in de koelkast. Zeven variëteiten zijn vandaag op de markt. “Omeletten voor de diepvriesmarkt zijn reeds langer op de markt. Maar wij zijn de eersten die een vers product brengen,” zegt Rita Melotte.

Crea Food startte de productie vorig jaar in december. De veertien werknemers behandelen voorlopig één productielijn, die 7000 egg burgers per uur produceert. In 1999 rekent Crea Food op 35 miljoen stuks op jaarbasis, wat de omzet naar het half miljard moet stuwen. Het bedrijf is trouwens berekend op een capaciteit van drie productielijnen, of 100 miljoen egg burgers per jaar.

“De helft van de omzet is bedoeld voor de Belgische markt,” zegt Rita Melotte. “Export gaat naar de Duitse, Franse en Amerikaanse markt. Ook de belangrijke Britse markt pakken we binnenkort aan.” De Belgische distributiekanalen zijn de grootwarenhuizen, horeca en catering. In business class van Sabena wordt de egg burger geserveerd. De leverancier van allerlei vleessoorten voor frituren en cafés, Beckers, voegt de egg burger in zijn gamma.

Rita Melotte is een ervaren zakenvrouw. In de jaren tachtig bouwde zij het bedrijf Roomboerke uit. Samen met haar man Armand Schellens is zij vandaag 100 % aandeelhouder van Crea Food. Schellens verwierf faam met Debic, slagroom in spuitbussen. In 1986 verkocht hij zijn bedrijf Madibic aan de Nederlandse zuivelgroep Coberco. Van rentenieren kwam echter niets terecht. Met Crea Food staat het succesvolle duo opnieuw met stevige voeten in het zakenleven.

RITA MELOTTE (CREA FOOD) Wantrouwige consument lust liever ei dan verdacht vlees als snelle hap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content