Het e-Team

U kent het A-Team en het B-team. Tien punten. Maar het e-Team? De task force die minister van Telecom Rik Daems (VLD) adviseert over de “uitbouw van de Belgische informatiemaatschappij”? Een ploeg met impact: na de jongste begrotingscontrole in maart praten we hier over een vastgelegd budget van 2.839.700.000 frank voor dit jaar, waarvan tussen haakjes 1 miljard frank is voorzien voor “verticale e-governmentprojecten in samenwerking met de industrie”. Dat is exclusief het Fonds voor de Sensibilisering en Aanpassing aan de Nieuwe Technologie, waarvan de inhoud afhangt van de opbrengst van de overheidsparticipatie in Shanghai Bell.

Rik Daems heeft de naar Broadnet France vertrokken interimadviseur Pierre Verbruggen vervangen door de voormalige directeur van World Online in België, Salvator Vella (36). Een adviseur met een minstens even sterk pro-concurrentieprofiel als zijn voorganger. Vella bekijkt de komende drie maanden hoe e-government verder kan worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld door te zorgen voor incentives om mensen en bedrijven te stimuleren om hun belastingen via internet te regelen. Maar zijn belangrijkste doelstelling is surfen goedkoper te maken.

“Iedereen zegt dat internet een jungle is, maar eigenlijk is het de meest gereguleerde markt die er bestaat. Noem mij één andere sector waar zowel de eindprijs (het telefoontarief) als de aankoopkosten die een internetprovider mag aanrekenen, door een derde instantie worden geregeld?”

Er is geen formele structuur binnen het e-Team. “We hebben werkgroepen samengesteld voor de verschillende projecten. Ik duik vooral op waar kennis van de privé-sector van belang is,” zegt Vella. De nieuwe e-adviseur was Europees verantwoordelijke bij Lernout & Hauspie voor het dicteerproduct Voice Xpress, toen hij daar in juni 1998 door Nina Brink werd weggekocht om algemeen directeur van World Online Belgium te worden. Voordien was hij al zes maanden crisismanager bij een andere internet service provider, Belgium On Line.

Zijn carrière begon hij na prima studies als ingenieur elektronica en telecom (ULB, later via avondlessen nog aangevuld met een diploma handelsingenieur en een graad in marketing), in technische jobs bij Philips MBLE en IN2 Computers. Bij databaseontwikkelaar Sybase groeide Vella vanaf 1991 in sales- en marketingposities en uiteindelijk in een strategische staffunctie bij Sybase-stichter Epstein.

Op het kabinet buigt hij zich ook over het e-securityplatform en over de transacties die via het overheidsportaal kunnen gaan. Hij vormt er tandem met de auteur van Rik Daems’ ‘ Vijfsterrenplan voor de Informatiemaatschappij‘, de Bruggeling Joost Laga (33). Deze luchtmachtreservist is een licentiaat in de arbeids- en organisatiepsychologie die voordien voor de liberale fractie werkte. Hij is ook de verbindingsofficier van het kabinet voor de Europese initatieven inzake informatiemaatschappij en e-government.

De juridische flank van het e-Team wordt uitgemaakt door twee voormalige medewerkers van het BIPT, de Belgische telecomregulator. Michel Van Bellinghen is een gewezen assistent op het departement Strafrecht van de UCL die via de kabinetten van Justitie en Buitenlandse Zaken bij het BIPT terechtkwam. Hij is sinds 1999 expert op het kabinet Telecommunicatie.

Luc Mabille (31) is een handelsingenieur van de Ecole de Commerce Solvay met een postgraduaat Europese Studies van de KU Leuven. Na een jaartje bij de Mutualité Libre 503 werkte hij vier jaar bij het BIPT over dossiers als interconnectie, universele dienst en concurrentie.

Duivel-doet-al binnen het e-Team is adjunct-kabinetchef Els De Clercq (27), die na rechtenstudies in Gent en Harvard als senior fellow bij McKinsey werkte, voor ze naar het kabinet werd gehaald. “Wie verantwoordelijk is voor wat, hangt ook wel wat af van de beschikbaarheid van de leden,” preciseert woordvoerster Elke Jeurissen.

Luc Huysmans Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content