Het diepe water

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Bij haar aantreden midden 2010 hoopte Ellen Theeuwes, CEO van waterspecialist Induss, binnen vier jaar actief te zijn in het buitenland. Oman en Kazachstan zijn de eerste doelen.

“Als ik op elke uitnodiging inga, zit ik heel de tijd in het vliegtuig”, lacht Theeuwes op de vraag of het moeilijk is om in het buitenland actief te worden. “Maar zulke reizen kosten wel geld, zonder dat het noodzakelijk iets opbrengt. Het is veeleer zaak de juiste keuzes te maken: wanneer doen we mee, wanneer niet?”

Induss is een dochter van water-link, het samenwerkingsverband van de watermaatschappijen AWW en TMVW. Het negentienkoppige team specialiseert zich in water-oplossingen (proces, stoom, afval) voor de industrie, en bedient vooral de chemie en de voedingssector. Op het klantenlijstje prijken namen als Total, Alco Bio Fuel, Cargill, Air Products, IVAGO, Solutia en Proviron.

De eerste buitenlandse opdracht zit er inmiddels op, al smaakt die vooral naar meer. Induss maakte een voorstudie voor de inplanting van de industriële zones in de haven van Duqm in Oman. Een deel van die haven wordt ontwikkeld door Port of Duqm Company (PDC). PDC is voor de helft in handen van het Consortium Antwerp Port, zelf een samenwerking tussen het Havenbedrijf van Antwerpen en Rent a Port.

Nu mikt Induss op de detailstudie. Als ook die opdracht kan worden binnengehaald, dan is de volgende stap dat Induss voor het PDC-deel van de haven het distributienetwerk mag bouwen en beheren. “Voor Oman zou het de eerste keer zijn dat een deel van het waterdistributieproject in handen komt van een privé-ontwikkelaar, en niet van de overheid.” Wellicht wordt er ten vroegste in 2015 gebouwd.

Oekraïne, Oezbekistan en Kazachstan

Theeuwes heeft nog wat ijzers in het vuur. Met DEME-dochter Purazur dingt Induss mee naar een groot afvalwaterproject in West-Europa, waar het in de laatste ronde zit tegen twee grote internationale spelers. Een aantal vodokanals, drinkwatermaatschappijen uit Oekraïne, zijn geïnteresseerd in de diensten van Induss om de uit het sovjettijdperk daterende installaties te moderniseren. “Daar willen we vooral als projectmanager fungeren in door internationale instellingen gefinancierde werken. In feite komt dat neer op het vermarkten van de kennis die onze twee moederbedrijven hebben opgebouwd.” In Oezbekistan mikt Induss dan weer op drinkwaterprojecten. “Zowel renovatie als expansie zijn daar aan de orde.”

Maar ook in Centraal-Azië zijn er mogelijkheden. In Kazachstan is Induss op zoek naar versterking voor zijn filiaal in Almaty. “We onderhandelen over een aantal industriële projecten. De bedoeling is snel over te kunnen gaan tot actie, eenmaal het eerste contract is getekend.”

Al betekent de buitenlandse ontplooiing niet dat Induss stilzit in eigen land. In juni werd Induss IV operationeel op het terrein van het Oostendse chemiebedrijf Proviron, en vorige week werd bekendgemaakt dat het bedrijf ook in Wallonië proceswater levert aan een lokale energiecentrale, de eerste opdracht ten zuiden van de taalgrens.

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content