Het dak van de wereld
De twee compartimenten van Leleux Invest zoeken rendement in een uitgelezen selectie van wereldwijde fondsen.
Op de fondsenmarkt zijn niet alleen grote internationale vermogensbeheerders actief, ook enkele kleine Belgische spelers proberen een voet tussen de deur te krijgen. Leleux Invest is een bevek naar Belgisch recht, die sinds bijna vijf jaar wordt beheerd door Leleux Associated Brokers. Er zijn twee compartimenten: Leleux Invest Equities World, dat bestaat sinds september 2010, en Leleux Invest Patrimonial World, dat is opgericht in september vorig jaar. Beide producten beheren samen 50 miljoen euro. Wellicht zal dat bedrag de komende jaren nog stijgen, als de prestaties goed blijven.
De twee compartimenten hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Het belangrijkste is dat ze allebei beleggen in andere fondsen. “Wij kopen de beste beheerders in zeer specifieke disciplines”, zegt beheerder Carlo Luigi Grabau. “Wij bieden daarbij ook kwaliteitsfondsen aan die moeilijk toegankelijk zijn op de Belgische markt.”
“We focussen niet zozeer op grote internationale vermogensbeheerders, maar op beheerders die expert zijn in een domein. Maar als een groot internationaal huis een goed product met een performante strategie aanbiedt, hebben we er geen enkel probleem mee daarin te beleggen.”
Lang zoeken
De selectie van de fondsen gebeurt via het relatienetwerk van Leleux Invest. Ze brengen de producten in kaart die beschikbaar zijn in Europa, analyseren de kenmerken ervan en ontmoeten de beheerders. “Dat proces neemt veel tijd in beslag. Het vergt meerdere maanden werk eer we volledig vertrouwen hebben in een team. En zelfs na zo’n grondig onderzoek gebeurt het nog dat we teleurgesteld zijn in de prestaties van een fonds”, zegt Grabau. “Wij verkopen een fonds meteen als het beheersteam plotseling wordt gewijzigd.” De portefeuille van de twee producten bestaat telkens uit ongeveer vijftien fondsen.
De twee dakfondsen van Leleux Invest hebben de vrijheid om te beleggen in alle regio’s van de wereld. De regionale en sectorale verdeling is gebaseerd op een macro-economische analyse van het wereldwijde economische klimaat (zie kader Ontwikkelde landen boven).
Wereldwijde aanpak
De beheerders willen het risico controleren en gelijkmatig presteren over een lange periode. Als de marktomstandigheden dat vereisen, kan het compartiment Leleux Invest Patrimonial World tot 100 procent cash aanhouden. Leleux Invest Equities World kan tot 39 procent van de activa investeren in cash, en de beheerders kunnen het beursrisico afdekken via afgeleide producten.
“We zoeken beheerders met een zeer sterke risicodekking”, onderstreept Grabau. “We hoeven de markt niet elk jaar met 10 procent te verslaan, maar we willen wel een stabiele en regelmatige prestatie realiseren over een lange periode.” Leleux Invest Equities World haalde een rendement van 10,7 procent in 2012, 11 procent in 2013 en 11,8 procent in 2014 (exclusief kosten).
Op 31 maart had het fonds zijn beleggingen in de Europese en de Japanse markten opgetrokken tot meer dan 41 procent, ten koste van Noord-Amerika (36 %) en de opkomende Aziatische landen (16 %). De blootstelling aan de dollar, die eind 2014 ongeveer 60 procent bedroeg, is gedaald tot 46 procent. De beheerders kunnen zowel investeren in fondsen die focussen op groeiaandelen of waardeaandelen, als in fondsen die kwalitatief of kwantitatief worden beheerd. Ze kunnen zowel beleggen in grote als in kleine kapitalisaties.
Leleux Invest Patrimonial World belegt in cash, aandelen, obligaties en vastgoed. De beheerders kunnen tot 30 procent van de portefeuille alternatief beleggen, bijvoorbeeld in hedgefondsen. “We hebben dat fonds toegevoegd aan ons aanbod op verzoek van ons netwerk, dat een product wilde dat overal een dividend en rendement kan gaan zoeken”, zegt Grabau.
Hoge kosten
De keerzijde van zo’n gesofisticeerd beheer, dat voor een klein team veel onderzoekswerk met zich brengt, is dat de kosten nog zeer hoog zijn. De lopende kosten voor het aandelenfonds bedragen 3 procent, die van het vermogensfonds 2,5 procent. In die percentages zijn alle kosten inbegrepen (inclusief de kosten van onderliggende fondsen). Ze moeten kunnen dalen naarmate de beheerde activa stijgen.
Frédéric Dineur
“We willen een stabiele en regelmatige prestatie realiseren over een lange periode”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier