Het buitenbeentje binnen de Boerenbond
E nsysta is een buitenbeentje binnen de ingewikkelde moloch van de Boerenbond. Oorspronkelijk was het bedrijf bekend als de dienst voor technische ondersteuning van de vele leden en klanten van de coöperatieve beweging die de Boerenbond steeds was. Daarbij was het vooral actief in de melkfabrieken. De onderneming werd in 1930 opgericht, maar werd pas in 1996 onder de naam Industrial Systems NV in een aparte vennootschapsvorm gegoten. In 1999 veranderde de naam in Ensysta.
Veel spijt zal het bedrijf van die verzelfstandiging niet gehad hebben. De omzet groeide sinds 1996 van iets meer dan 16 miljoen euro naar 27,5 miljoen euro in 2002. Het leverde Ensysta vorig jaar een nominatie als Trends Gazelle (een van de snelst groeiende bedrijven in Vlaanderen) op. Belangrijk bij die groei was de overname in 1999 van EPS uit Stabroek, een leverancier van software voor de automatisering van productieprocessen. “Zij hadden de technologie die wij misten en die perfect paste bij wat wij onze klanten wilden aanbieden,” zegt directeur André Geeroms. “Daardoor kunnen we nu een heel productiesysteem aanbieden, inclusief de software.” In Stabroek werken zeventien mensen. In totaal telt de groep zo’n 250 werknemers, waarvan 76 ingenieurs en ongeveer 165 man voor de plaatsing van de installaties.
Topper in internationale farma
Ensysta heeft in essentie twee afdelingen: voeding en farmacie, inclusief fijne chemie. Beide zijn goed voor ongeveer 50 % van de omzet. In de farmacie en fijne chemie concentreert het bedrijf zich op installaties voor de productie van vaccins, antibiotica, cosmetica en geurstoffen, fotografisch materiaal en biotechnologie. Ook het bacteriezuiver maken van het afvalwater van farmaceutische bedrijven behoort tot de opdrachten.
Dat Ensysta in die branche een topspeler is, mag blijken uit de indrukwekkende klantenlijst, met daarop onder andere DuPont, Agfa-Gevaert, Procter & Gamble, Janssen Pharmaceutica, Tessenderlo Chemie, Glaverbel, Pfizer en Bayer.
In de voeding levert het bedrijf productiesystemen voor de aanmaak en bewerking van zuivel, bier, frisdranken, chocolade, rijst, zetmelen, vlees en groenten. Zowat de hele Belgische brouwerijsector – met Interbrew, Alken-Maes en Haacht – gebruikt de technologie van Ensysta. Hetzelfde geldt voor de zuivelsector, met Belgomilk en Campina. Andere klanten zijn onder meer Vandemoortele, Kraft Jacobs Suchard, Lu, BP Gelatine, sauzenmaker Heinz en de bakkerijketen Délifrance.
De Boerenbond blijkt nog amper klant van haar vroegere technische dienst. “Onze zusterbedrijven binnen Aveve zijn nog maar goed voor ongeveer 5 % van de totale omzet,” aldus Geeroms.
In België is Ensysta veruit de grootste speler. “Zeker in de sector van de farmacie en fijne chemie,” bevestigt Geeroms. De grootste rivalen zijn Fabricom, het Zweedse Alfa Laval, Hi-Line uit Nederland en sinds kort ook het Amerikaanse Kinetics.
Ensysta doet niet alleen de engineering maar levert en plaatst ook de installaties in roestvrij staal. Een streng gereglementeerde business, zo blijkt. “In de farmacie is elke buis, bout en las geregistreerd,” zegt adjunct-directeur Johan Van Rillaer. “Werken in die sector vergt meer bureaucratie dan in de voeding. Logisch, natuurlijk. Als er wat fout loopt bij de aanmaak van bier of melk, wordt die partij weggegooid en is de schade beperkt. Bij geneesmiddelen vallen er al snel doden. Gelukkig zijn dergelijke gevallen uiterst zeldzaam.”
Naast Wilsele en Stabroek heeft Ensysta sinds enkele jaren ook vestigingen in het Nederlandse ‘s Hertogenbosch, een vertegenwoordigingskantoor in Singapore en een bureau in de Chinese havenstad Shanghai. “We zijn onze klanten gevolgd,” legt Geeroms uit. “Zo is de zuivelcoöperatie Campina zowel in België als in Nederland klant. In China zijn wij de eerste keer beland toen Janssen Pharmaceutica in 1985 een grote fabriek liet bouwen in Xian. Veel van de engineering kwam van ons.” Later volgden in China projecten voor GlaxoSmithKline, Pharmacia en Upjohn. China is goed voor een omzet van ongeveer 9 miljoen euro, een derde van de totale omzet. Nederland, waar Ensysta al vijf jaar een eigen kantoor heeft, zorgt voor een 3 miljoen euro, onder meer via brouwer Bavaria en Coca-Cola. Andere buitenlandse vestigingen zijn voorlopig niet gepland.
Willy Van Damme n
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier