het britse pond blijft zwak
De Britse rente zal vermoedelijk tot 2011 laag blijven, wat op het Britse pond zal wegen. Hoe kunt u daarop inspelen?
Het Britse pond (GBP) is één van de munten die het afgelopen jaar het sterkst onder de globale economische crisis hebben geleden. De depreciatie was indrukwekkend, met nieuwe laagtepunten ten opzichte van zowel de EUR als de USD en de Japanse yen. Na het dieptepunt ten opzichte van onze Europese munt op 30 december 2008 zette het GBP het herstel in.
Eurozone sterker
Daarna kreeg het GBP echter opnieuw enkele opdoffers te verwerken. Het momentum van de munt was op korte termijn te sterk en traders namen na de zomer winst. Bovendien dwongen slechte Britse macro-economische cijfers de markten opnieuw tot een meer voorzichtige mening, zeker ten opzichte van de landen in de eurozone. Heel wat macro-economische cijfers over Groot-Brittannië stellen teleur, terwijl Europa met betere data kan verrassen. De Britse regering verhoogde bovendien het quantative easing-programma tot 200 miljard GBP, wat aangeeft dat het Monetary Policy Committee heel voorzichtig naar de herstelvooruitzichten voor de Britse economie kijkt.
Schulden lopen op
Het Verenigd Koninkrijk heeft enorm veel schulden: het kampt met een handelstekort van 6,5 miljard GBP per maand. Het begrotingstekort van de Britse overheid is opgelopen tot meer dan 12 %, een van de hoogste tekorten in de OESO-landen. Er is echter beterschap op komst. Het inflatierapport van de Centrale Bank van Engeland (november 2009) wijst erop dat het bruto binnenlands product tegen het einde van 2010 opnieuw zal groeien. Eind 2011 zou die groei zelfs opnieuw 3,75 % moeten bedragen en dat is sneller dan eind augustus nog verwacht werd. De centrale bank verwacht bovendien dat de inflatie (onder meer gemeten door indicatoren zoals de CPI of consumer price index) opnieuw de kop zal opsteken en tot boven de doelstelling van 2 % zal stijgen.
Langdurig lage rente
Belangrijk is ook het beleid dat Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, wil voortzetten. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de centrale bank de rente (0,5 %) op korte termijn zal optrekken. Dat beleid weegt op het GBP, maar zou volgens de centrale bank bijdragen tot een herbalancering en herstel voor de Britse economie. Het economische onderzoekscentrum (Centre for Economic Business Research) in het VK verwacht dat de rente tot 2011 op 0,5 % zou kunnen blijven en tot 2014 onder 2 %. King waarschuwde voor aanhoudende problemen in de Britse banksector en toenemende consumentenschulden, die op de uitgaven van de consumenten zullen blijven wegen. De Britse economie is bovendien sterk afhankelijk van de financiële wereld en de vastgoedmarkt. En het is net in die sectoren dat het herstel maar heel langzaam op gang komt.
Correlatie USD
De evolutie van het GBP blijft historisch gezien gekoppeld aan die van de USD. Ondanks het feit dat het VK bij de Europese Unie hoort, blijft de correlatie tussen USD en GBP door de Angelsaksische en politieke band tussen de VS en het VK bestaan. Bovendien zijn de Verenigde Staten een belangrijke handelspartner. Het GBP heeft geen verbinding met de EUR.
Wie profiteert?
Het zwakke GBP is een voordeel voor grote Britse bedrijven die een aanzienlijk deel van hun activiteiten buiten het Verenigd Koninkrijk hebben. De zwakke munt is misschien wel een weerspiegeling van de erbarmelijke economische situatie in het Verenigd Koninkrijk, maar vormt voor heel wat bedrijven – die een groot deel van hun omzet en winst uit de eurozone halen – een stimulans voor extra winstgroei (en een hoger dividend). Opvallend is dat die bedrijven hoofdzakelijk defensieve eigenschappen hebben. Hiernaast geven wij een overzicht van enkele bedrijven waarmee u van het zwakke GBP kunt profiteren.
Door Ken Van Weyenberg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier