Het blauwe goud

Voorzien in de waterbehoefte van de wereldbevolking is een van de grootste uitdagingen van morgen. BNP Paribas biedt beleggers de mogelijkheid om in te zetten op dat thema.

BNP Paribas L1 Equity World Aqua

ISIN-code: LU0831546592

Activiteiten zoals waterdistributie, waterzuivering en waterbeheer worden vaak geassocieerd met grote spelers als GDF Suez, die deels in publieke handen zijn. “Maar de watersector telt wereldwijd ongeveer 300 bedrijven”, zegt Eric Borremans, die vijftig van die ondernemingen heeft opgenomen in zijn fonds BNP Paribas L1 Equity World Aqua. “Er zijn ook heel wat kleinere privébedrijven in actief. Sommige proberen bijvoorbeeld de detectie van afvalproducten, zoals resten van medicijnen, in afvalwater te perfectioneren, andere optimaliseren zuiveringstechnieken.”

Blauwe planeet

Slechts 1 procent van het water op aarde is geschikt voor menselijke consumptie. En water dreigt de komende jaren nog schaarser te worden. Volgens een rapport van de Verenigde Naties woont 47 procent van de wereldbevolking tegen 2030 in een regio die wordt getroffen door waterschaarste. Dat heeft verscheidene oorzaken. Om te beginnen blijft de wereldbevolking groeien en stijgt de levensstandaard in de opkomende landen. “We verwachten dat de vraag naar water met 10 à 12 procent per jaar zal toenemen”, zegt Borremans.

Bovendien is de infrastructuur in de ontwikkelde landen aan het verouderen. “30 à 40 procent van het water dat in Londen wordt gedistribueerd, gaat verloren. Er zijn aanzienlijke investeringen nodig om het netwerk te onderhouden en op te knappen.” De wettelijke normen voor de waterkwaliteit worden ook almaar strenger. En de opwarming van de aarde zal leiden tot meer natuurrampen.

“Water is een schaarse hulpbron,” zegt Borremans, “maar daar kunnen we iets aan doen door meer te investeren.”

Een gediversifieerde portefeuille

Het fonds is met vijftig waarden vrij geconcentreerd. Toch is de portefeuille voldoende gediversifieerd, vindt Borremans. “In dit doelgerichte fonds hebben we cyclische aandelen kunnen selecteren, bijvoorbeeld van bedrijven die actief zijn in de bouwsector en in de industrie. Maar het bevat ook defensieve aandelen, zoals van bedrijven die filters produceren. Filters moeten regelmatig worden vervangen. De resultaten van die ondernemingen vertonen een zekere stabiliteit. Het is onze taak te waken over een gezonde mix van defensieve en cyclische waarden om te profiteren van de markttendensen.”

“Per jaar wordt 400 miljard euro geïnvesteerd in water. Elk jaar nemen de investeringen toe met 6 à 7 procent. Dat is ver boven het groeiritme van onze economieën.”

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content