Het beste advies van Bernard Deryckere (CEO Alpro)

Bernard Deryckere, de CEO van Alpro, prijst zich gelukkig met de bazen voor wie hij werkte bij Henkel, Unilever en Vandemoortele. Didier Dallemagne bracht Deryckere bij Univelever sterke waarden bij, zoals gezonde ambitie en respectvol zijn. Dallemagne leerde hem ook het onderscheid tussen het ‘wat’ en het ‘hoe’.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

“Ik was toen marketingmanager van Unilever in België en beheerde verschillende merken”, zegt Deryckere. “Ik heb in die jaren van Dallemagne geleerd dat mijn ‘hoe’ de ‘wat’ wordt van de persoon die onder mij staat. Zijn ‘hoe’ wordt dan weer de ‘wat’ van de persoon onder hem. Ik geef een voorbeeld: mijn ‘wat’ bij Alpro is ervoor te zorgen dat we de nummer één in plantaardige voeding in Europa zijn. Mijn ‘hoe’ is: die doelstelling realiseren door de nummer één in België, Nederland en Engeland te zijn en de nummer twee in andere landen. Dat wordt dan de ‘wat’ van mijn salesdirecteur. Die stapt dan bijvoorbeeld naar zijn Engelse salesmanager en vraagt hem hoe we de nummer één in Engeland kunnen worden. Op die manier creëer je een triggereffect, waarbij je je als manager niet bemoeit met de manier waarop iemand zijn doelstellingen haalt. Maar heel wat leiders kunnen dat moeilijk loslaten.”

Voor Bernard Deryckere is het een techniek om zijn medewerkers te stimuleren en hen aan te zetten tot creativiteit. “Leiders moeten zich drie vragen stellen. De eerste: welke visie moet het bedrijf volgen en met welke strategie kan het die bereiken? De tweede: welke organisatie, processen en systemen heb ik daarvoor nodig? De derde vraag, die vaak wordt vergeten, luidt: hoe kan ik mijn mensen mobiliseren?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content