HET BEELD GEKLOOND

Keldor verrast klanten met levensgrote sterren uit kunststof. De exclusieve productie in Oost-Europa drukt de prijzen op de exportmarkt.

Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Johnnie Walker of het Vrijheidsbeeld. In de showroom van Franky Piscador prijken in honderdvoud wereldwijd bekende figuren. Weliswaar uit polyester, en met een grootte die varieert van tien centimeter tot 2,5 meter.

In november 1996 startte Franky Piscador de eenmanszaak Keldor. Het bedrijf heeft 800 figuren uit kunststof. Naast filmsterren ook sportlui, tuinkabouters, obers of butlers. “Deze figuren zijn hoofdzakelijk bedoeld als blikvangers. Ze moeten de aandacht trekken en voor gezelligheid zorgen. De belangrijkste klanten komen uit de horeca. Zowel cafés, restaurants, als hotels. De meest verkochte figuren zijn de butler, de kok en het Vrijheidsbeeld.” Voor sommige bekende figuren, zoals Disney-karakters, worden auteursrechten betaald. Maar de meeste zijn eigen creaties. Om de twee weken worden nieuwe figuren aan de verzameling toegevoegd. Na amper zeven maanden breidde de gamma uit van 500 naar 800 creaties.

De kunststof, de lage prijs en de hoge kwaliteit, noemt Franky Piscador doorslaggevende elementen voor de verkoop. In tegenstelling tot gips brokkelt de polyester niet, er vallen geen stukken af. Gebarsten of gescheurde onderdelen kunnen volledig worden hersteld. De prijs ligt beduidend lager dan bij de concurrenten. De creaties van Keldor worden immers uitsluitend in Oost-Europa vervaardigd. Niet alleen de loonkosten, ook de Belgische milieunormen verhinderen productie in eigen land. Onder meer via oom Richard Piscador, die de helft van de aandelen in het bedrijf Gipspol bezit, worden beelden ingevoerd. Franky Piscador kreeg de exclusieve distributierechten voor België. “De beelden zijn volledig handwerk. Zowel het vormen van de polyester, als het verven van de beelden. De kleuren zijn veel meer verzorgd, want er komt geen spuitcabine aan te pas.”

De eenmanszaak Keldor telt voorlopig één werknemer, Franky Piscador. Wat tot voor kort een bijverdienste was, na de uren als bouwvakker, groeide uit tot een voltijdse baan. Twee vertegenwoordigers bewerken op zelfstandige basis de markt. “De Belgische markt is moeilijker dan de buitenlandse,” merkt de 28-jarige startende ondernemer. Frankrijk levert voorlopig de helft van de omzet : vooral tuinkabouters en fonteinen zijn er gegeerd. De prijzen van Keldor zijn drie keer goedkoper dan de geldende op de Franse markt. Italië en Brazilië zijn de volgende exportmarkten.

FRANKY PISCADOR (KELDOR) Keldor heeft 800 polyester figuren in zijn gamma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content