Het bedrijf Waregem Koerse
Joseph Van Den Broecke, directeur van de Koninklijke Waregemse Koersvereniging vzw, is verantwoordelijk voor een kleine revolutie. Toen de inkomsten van gokbedrijf PMU opdroogden, bracht hij begin deze eeuw voor het eerst grote sponsors en de tv binnen de renbaan. “Dat gebeurde zeer tegen de zin van enkele beheerders,” zegt hij. “Die duldden geen pottenkijkers en hielden liefst alles zelf onder controle.”
PMU-topman Livinus Impens: “Het mag wel eens gezegd worden. Roularta ( nvdr – uitgever van Trends) heeft Waregem Koerse gered. Het was de eerste grote sponsor van het evenement, die de koers financieel erbovenop hielp. Sponsoring was toen voor de top in de paardensport ongehoord. De organisatoren maakten geen economische berekeningen omdat ze leefden van de als lening vermomde subsidies van PMU. Ook de huidige geldschieter ING maakt het mogelijk met grote prijzen voldoende paarden te lokken.”
De sportieve inbreng van Waregem Koerse gebeurt door de Koersvereniging. Die zorgt onder meer voor het half miljoen euro prijzengeld, int de inkomgelden (350.000 euro bruto min 39 % belastingen) en krijgt een percentage op de gokgelden. Zo krijgt het 3 % het op het half miljoen euro dat wordt ingezet door PMU Frankrijk (geen band met Belgische naamgenoot). In de Hippodroom haalt het een winst van 20 % op de gokactiviteiten die het zelf organiseert (de zogenaamde Pari Mutuelle Hippodrôme, goed voor 450.000 euro omzet) en 5,5 % op de omzet van de zelfstandige bookmakers (300.000 euro). Ook krijgt de vzw nog een kleine vergoeding (2500 euro) van PMU als aandeel van de gokactiviteiten van de Belgen buiten het stadium. De belangrijkste inkomsten van de vzw is de gebudgetteerde vergoeding van 350.000 euro van Waregem Koerse cvba, een juridische afsplitsing die verantwoordelijk is voor de commerciële uitbating van het gebeuren.
Van Den Broecke is momenteel in de weer met een vastgoedproject rond het stadion, eigendom van de vzw en stad Waregem. De ontwikkelaar krijgt de gronden in opstal. Met de opbrengst wordt een nieuw stadium gefinancierd. Zoon Jan hoopt met een gelijkaardige operatie rond de Oostendse Wellingtonrenbaan de paardensport aan de kust nieuw leven in te blazen (samen met Xavier Desimpel).
Van Den Broecke: “Het feit dat ik geld binnenbracht maakte van mij binnen de sector een gevaarlijk man, want een bewijs van het onvermogen van andere organisatoren. De renbanen die zich niet aanpasten, zoals Groenendaal, Sterrebeek en Bosvoorde, mochten de boeken dichtdoen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier