Het Amerikaanse recept

TIGER WOODS Doet de kijkcijfers omhoogschieten. © GET

De bankencrisis van 2008 veroorzaakte ook in de golfwereld heel wat deining. Enkele Amerikaanse clubs moesten toen de deuren sluiten. Vandaag gaat het heel goed met de Amerikaanse golfsport. Er zijn bijna 25 miljoen spelers, verdeeld over meer dan 15.000 clubs, waarvan er 11.000 openbaar en dus voor iedereen toegankelijk zijn.

In de Verenigde Staten is de golfindustrie economisch behoorlijk belangrijk. Zo zijn bijna 2 miljoen mensen aan de slag in de sector. Sommige financiële analisten gebruiken de golfsport als economische barometer. In 2018 was golf goed voor een omzet van 84 miljard dollar, een absoluut record in de geschiedenis. Lidgelden, greenfees, materiaal, bestedingen in het clubhouse: golfers zijn doorgaans goede klanten. Golfreizen alleen al leverden vorig jaar meer dan 26 miljard dollar aan inkomsten op.

De PGA Tour, dat de Amerikaanse toernooien organiseert, speelt daar een belangrijke rol in. Ook die doet het uitstekend. Vorig weekend begon het seizoen 2019-2020 met The Greenbier, het eerste van 49 toernooien op de kalender van het kampioenschap. Alles bij elkaar deelt het grootste Amerikaanse circuit dit jaar 376 miljoen dollar aan prijzengeld uit. Daarbovenop komt nog eens 70 miljoen dollar voor de FedEx Cup.

Tiger Woods, die onlangs terugkeerde op het hoogste niveau, heeft een belangrijk aandeel in de uitstekende financiële resultaten van de Amerikaanse golfsport. De kijkcijfers schieten omhoog zodra hij aan een toernooi deelneemt. Zijn overwinning in de jongste Masters van Augusta lokte niet minder dan 20 miljoen kijkers voor het scherm van CBS.

De Amerikaanse kabelreus Discovery heeft 2 miljard dollar betaald voor de rechten op de buitenlandse toernooien van de PGA Tour. Binnenkort barst de strijd los om de Amerikaanse toernooien exclusief te kunnen uitzenden. Tot nu verdeelden CBS, NBC en Golf Channel de koek onder elkaar, maar voor de rechten van 2021 zijn er wellicht meer kandidaten, zoals Google, Amazon, Facebook of Apple. Zij hebben mogelijk plannen om de toernooien via streaming te laten zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content