Het Aarts Paradijs

Wie de term ‘fiscale paradijzen’ hoort, denkt meteen aan Luxemburg, Andorra, Guernsey en Monaco. Maar bent u al eens in Aartselaar geweest?

Nee, in Aartselaar zal je maar weinigen horen klagen over het gedrag van de belastingdiensten. De opcentiemen bijvoorbeeld – die elke gemeente heft op de voorheffing op onroerende goederen – kan je er zondermeer ‘laag’ noemen: 438. Hetzelfde geldt voor de gemeentebelasting: 4%. Het zal wel geen toeval zijn dat de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus Aartselaar uitkoos om er te gaan wonen. Wat de opcentiemen betreft, komt Wommelgem met 500 het dichtst in de buurt. Op het vlak van de gemeentebelasting scoren alleen Knokke-Heist (0%), Koksijde (0%) en Zwijndrecht (1%) beter, zo blijkt uit een studie van Dexia bank.

Schepen van Financiën Guy Van den Brande is niet verbaasd over de uitstekende score van zijn gemeente. “Wij voeren al jaren een gezond beleid.” Hij somt een aantal redenen op waarom Aartselaar financieel op rozen zit. “We hebben een erg lage schuldenlast en een jonge bevolking. De schuldenlast per inwoner bedraagt 21.308 frank, tegenover 35.000 frank voor de provincie. Aartselaar telt 5% meer actieven dan het gemiddelde in het Vlaams Gewest. Dus zit er meer geld in de gemeentekas. Voorts wonen er heel wat tweeverdieners met een goed loon. In onze gemeente bedraagt het gemiddelde inkomen per aangifte 1,2 miljoen frank (950.000 frank in de provincie). Een lage belasting op een hoog loon brengt meer op dan een hoge belasting op een laag inkomen, zo simpel is dat.”

Geen nieuwe bedrijventerreinen.

Aartselaar is met zijn ideale ligging (10 km van Antwerpen en Mechelen, 25 km van Brussel) ook een goede uitvalsbasis voor KMO’s. Veel bedrijven zijn aan de drukke A12 gevestigd.

Maar in tegenstelling tot wat het provinciaal ruimtelijk structuurplan voorstelt, ziet het gemeentebestuur van Aartselaar een uitbreiding van de bedrijventerreinen niet zitten. “De huidige beschikbare ruimtes zijn ruim voldoende.” Het ruimtelijk provinciaal structuurplan spreekt dan weer niet over het doortrekken van de expresweg N171 en de toekomst van de A12. “Dat zijn nochtans twee belangrijke conclusies van de mobiliteitsstudie die werd uitgevoerd door de Rupelstreek en Aartselaar,” aldus Van den Brande. “Vooreerst is het doortrekken van de N171 en de banaan ( nvdr – de verbinding tussen de E19 en de A12) een must om het industrieterrein Krekelenberg in Boom op een fatsoenlijke manier te ontsluiten. De plaatselijke wegen zijn niet berekend op extra verkeer. Simulaties maken duidelijk dat deze verbindingsweg de lokale verkeerssituatie alleen maar ten goede komt. Ook moet de A12 dringend worden omgevormd tot een expresweg. Wij opteren voor een open sleuf, zoals nu vanaf de Rupeltunnel tot aan de Pierstraat.”

Tennis voor de VN.

De inwoners van Aarstelaar mogen dan al ‘rijk’ zijn, ze dragen het hart wél op de juiste plaats. Zo gaat de opbrengst van het jaarlijkse Unicef-tennistoernooi – inmiddels aan zijn 22ste editie toe – naar Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties. Dit jaar bijvoorbeeld werd er 1,2 miljoen frank opgehaald voor een ontwikkelingsproject in Laos. Gecumuleerd haalde de toernooi-organisatie al 13,5 miljoen frank op.

w.k.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content