Helft Picanol-winst ging naar bedrijfsleiding
( Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) doet uitgerekend op Rwandese bodem uitspraken over de Congolese leiders) Ik ontmoette in Congo weinig politici die op mij een overtuigende indruk maakten en die een behoorlijke bijdrage kunnen leveren tot het bestuur van een land
.
Als laatste in de rij grote mandaten speelde Jan Coene, tot voor kort de topman van de Ieperse weefgetouwenbouwer Picanol, vorige week ook het voorzitterschap bij Belgacom kwijt. Minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte ( SP.A) maakte die beslissing op woensdag 13 oktober bekend. De minister stelde dat een voorzitter van een publiek zichtbaar bedrijf op geen enkele manier ter discussie mag staan. En dat stond Coene de voorbije week meer dan ooit.
Op vrijdag 15 oktober maakte De Standaard bekend dat Coene enkele premies voor zijn collega’s had geheimgehouden. Een overzicht van alle lonen, premies en boni – goed voor 22 miljoen euro op drie jaar tijd – deed Jan Coene de das om (zie blz. 16).
Vorige maand moest Coene ook al zijn voorzittersstoel bij de Vlerick-alumni opgeven. Bij het Picanol-schandaal zijn trouwens heel wat Vlerick-boys betrokken. Plaatsvervangend topman Luc Van Nevel was voorzitter van het auditcomité, dat kennis had van de geldstromen naar de topmannen. De Vlerick-boys Luc De Bruyckere ( Ter Beke) en Ivan De Witte ( De Witte & Morel) waren de spilfiguren in het remuneratiecomité van Picanol. Deminor, het advocatenkantoor van de minderheidsaandeelhouders, berekende dat het topduo Coene- Steverlinck de helft van de winst van 2003 – of 30 procent van de marktwaarde van 2003 – voor zichzelf reserveerde. Onderzoek moet nu uitmaken of er sprake is van schriftvervalsing, wat Deminor zou aanzetten om een strafklacht in te dienen. Deminor wil ook meer informatie over een Zwitsers dochterbedrijf dat onder leiding staat van Koen Beckers, een vertrouweling van Coene.
Aan het hoofd van Belgacom wordt Coene vervangen door Theo Dilissen, voormalig topman van Real Software en ISS.
De Picanol-affaire heeft het debat over de bekendmaking van lonen van topmanagers weer aangezwengeld. Premier Guy Verhofstadt (VLD) deed op vrijdag 15 oktober een oproep om zo snel mogelijk de regeling goed te keuren die beursgenoteerde bedrijven verplicht om de lonen van hun topmanagers te publiceren. Daartoe dienden Patrick Vankrunkelsven ( VLD) en Luc Willems (VLD) diezelfde dag nog een nieuw wetsvoorstel in.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier