Hein Deprez maakt diepvriessector onrustig
L.D.
Met de overname van de aardappelenspecialist Lutosa doet het beursgenoteerde Pinguin een importante zet. De overname katapulteert de groep tot een speler van zowat 1200 medewerkers met een omzet van 350 miljoen euro. Meteen goed voor een Europese topplaats en aardig in de buurt van markleider Ardo. Pinguin betaalt daar 175 miljoen euro voor op, wat door waarnemers als een koopje wordt gezien. Daarbij wordt er echter een detail over het hoofd gezien, zegt een bron dicht bij het dossier. “Lutosa verkoopt zijn vastgoed, wat het bedrijf een nettokaspositie van 65 miljoen euro moet opleveren. Zodra het onroerend goed is verkocht, worden op die gebouwen geen afschrijvingen meer geboekt maar zal er wel een huurprijs betaald moeten worden. Daardoor zal de ebitda dalen, waardoor de effectieve overnameprijs meteen een stuk hoger wordt.”
Toch blijft het een goede zet. Pinguin wordt met Lutosa een grote speler met een gedifferentieerder portfolio aan producten. Tegelijk zijn er tal van synergieën op logistiek, commercieel en leveranciersvlak. De kaarten in de sector worden ook behoorlijk door elkaar geschud. Amper twee jaar geleden keek de sector meewarig naar het zwakke broertje Pinguin, vandaag herrijst het bedrijf onder impuls van Hein Deprez (Univeg), dat Pinguin de facto controleert. De vraag op ieders lippen is of, en wanneer, Deprez Univeg samenvoegt met Pinguin en de beurs als hefboom gebruikt voor verdere expansie. Die operatie zou goed zijn voor een concern van 2,5 miljard euro. In de sector heerst onrust over die nieuwe grote speler. Officieel heet het evenwel dat de nieuwe constellatie Pinguin de nodige schaalgrootte biedt, maar dat er aan de sector van de diepvriesgroenten zelf niks verandert. In ieder geval lijken de ambities van Deprez met Pinguin nog niet ten einde. Er komen nog overnames én verrassingen.
In de marge van de Lutosadeal was Hein Deprez overigens met nog een overnamedossier bezig. Hij nam een belang van 51 % in De Pelsmaeker, de vennootschap boven de groente- en fruitgroep Ben Fresh. Met die groep gaat Deprez ook nog eens participeren in Dela, zodat de distributie van verse maaltijden en groenten en fruit voortaan op een gezamenlijk platform kan gebeuren. Zeggen dat Hein De-prez een consolidatie genegen is, is een open deur intrappen. En daar schrikt men wel even van in de conservatieve diepvriessector, die met allerlei familiale banden aan elkaar hangt. Het blijft ook afwachten wat er met Dujardin Foods gaat gebeuren. De controlerende familie Haspeslagh is op zoek naar een oplossing voor de Gimv, die haar belang van zowat 11 % wil afstoten. Het liefst zou de familie opnieuw een financiële speler aantrekken. Maar intussen is het landschap in een week tijd grondig gewijzigd.
L.D.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier