Heidi Lenaerts (32) ‘Het netwerk moet slimmer’

Slimme elektriciteitsnetten, die u via technologie helpen om uw energieverbruik te beheren, mogen voor sommigen nog klinken als verre toekomstmuziek, maar voor Heidi Lenaerts is het dagelijkse realiteit.

Na een goed jaar aan het hoofd van Smart Grids Flanders (SGF), een platform van organisaties die te maken hebben met slimme netten, is de jonge Genkse vooral verbaasd over de enorme interesse die er leeft bij de bedrijven. “Niet alleen onze leden, de technologiedienstenleveranciers, maar ook databeheerders, energiebedrijven en eindgebruikers als NMBS en BASF willen weten waarmee we bezig zijn. Wat ons dan weer heeft geleerd dat we meer moeten focussen op de totale waardeketen, van energieproducent tot consument. Dit najaar evalueren we onze werkgroepen, en bekijken we waar we in 2013 onze accenten willen veranderen.”

HEIDI LENAERTS. “We hebben nu negentig leden, dat is zowat de helft meer dan bij de start. Maar we nodigen bijvoorbeeld de grootverbruikers wel al uit op onze studienamiddagen, maar vragen hun nog niet om lid te worden. Dat verandert zodra we onze dienstverlening ook op hun noden hebben afgestemd.

“Onze rol hebben we wel verfijnd. Met onze partners Vito, Voka en KU Leuven werken we nog doelgerichter samen. Zij hebben meer inhoudelijke kennis, of ervaring in ledenadministratie. Daar maken we gebruik van om zelf het accent te leggen op het doorgeven van kennis en het opbouwen van netwerken.”

SGF stapt zelf niet in projecten, zoals oorspronkelijk de bedoeling was?

LENAERTS. “Onze toegevoegde waarde ligt in het initiëren en faciliteren van initiatieven. We hebben ingezien dat we daarvoor het best zo neutraal mogelijk blijven, en dat gaat moeilijker wanneer je met vijf of zes ondernemingen ook een relatie van projectpartner onderhoudt. Dus proberen we consortia van bedrijven te vormen, maar daarna is het aan henzelf. Dit jaar hebben we drie crea-evenementen georganiseerd, waar wordt gebrainstormd over specifieke thema’s. Die contacten hebben al drie concrete projecten opgeleverd.

“Intussen bouwen we zelf kennis op, en een netwerk naar de Vlaamse en Europese overheid. We hebben bij Europa een eerste subsidieaanvraag ingediend, die we nu hernieuwen samen met een Spaanse partner. Dat levert contacten op, waar onze leden gebruik van kunnen maken. Onze basisstructuur staat er, weldra werven we twee mensen extra aan, maar nu weten we beter op welke profielen we mikken.”

Wat heeft u het afgelopen jaar eigenlijk het meest verrast?

LENAERTS. “Dat slimme netten eigenlijk nog complexer en meer multidisciplinair zijn dan ik al wist. Het is het samengaan van energie en ICT, maar ook van de bouwsector en de eindgebruikers. Maar ik was ook positief verrast omdat ik met de topmensen van bedrijven als NMBS en BASF kon spreken. Hun visie en ervaring is zeer waardevol.

“Tegelijk zijn we er ons van bewust dat ons ledenbestand steeds meer divers wordt: sommigen zijn oudgedienden, anderen zijn nieuwe werknemers, en sommige bedrijven zijn volslagen nieuw in onze niche. Om hen te helpen zo snel mogelijk mee te zijn met de evoluties in smart grids, organiseren we midden juni een driedaagse spoedcursus. We hebben er nog nauwelijks over gecommuniceerd, maar de interesse is nu al erg groot.”

L.H.

“We focussen nu meer op de totale waardeketen, van energieproducent tot consument”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content