HAVEN MONTEVIDEO

Eindspurt Seaporten Hessenatie

De privatisering van de containerterminal in de haven van Montevideo (Uruguay) zit in de eindfase (zie Trends, 12 juni 1997). Bij de drie geselecteerde groepen voor de finale procedure zijn twee Vlaamse bedrijven : Hessenatie en Katoen Natie/Seaport Terminals.

Hessenatie wil met zijn plaatselijke logistieke partner Cargas in dertig jaar 92,3 miljoen dollar investeren, zodat op termijn jaarlijks 420.000 containers kunnen worden behandeld. Katoen Natie/Seaport Terminals en de lokale Deltagroep plannen een investering van 130,8 miljoen dollar voor 444.000 containers. Een consortium rond rederij Maersk ten slotte wil 61,9 miljoen dollar implementeren en 385.000 containers behandelen.

Deze week zou de Administracion Nacional de Puerta ( ANP) de financiële voorstellen van de consortia (onder meer in verband met de haventarieven) publiekelijk maken, maar bij het ter perse gaan was hierover nog onduidelijkheid.

Insiders rekenen of hopen erop dat Maersk een politiek probleem kan vormen, omdat het tegelijk een concurrent is van de potentiële klanten, de rederijen. Voorts stelt een bezwaarschrift van Hessenatie/Cargas dat de bouwprojecten van de concurrerende consortia (onder meer) een te zwakke ondergrond hebben ingebouwd. Eigenlijk zegt Hessenatie dus dat de ANP bij de goedkeuring ervan zijn werk niet goed heeft gedaan. “Erg sympathiek is dat niet,” geeft Erik D’hondt, technologiedirecteur van Hessenatie toe, “maar in Uruguay moet je het spel hard spelen.”

D’hondt wijst er ook op dat het voorstel van Katoen Natie/Seaport Terminals uitgaat van logistieke activiteiten, zoals het uitpakken van de goederen, terwijl er in de haven plaatsgebrek is. “Wij beperken ons tot maritieme activiteiten : laden en lossen,” stelt hij.

Fernand Huts (Katoen Natie/Seaport Terminals) is niet onder de indruk. “We zullen alleen logistieke activiteiten ontplooien in de vrijhandelszone Zona Franca de Montevideo, waarvan we aandeelhouder zijn,” repliceert hij. “Om dit te realiseren, kochten we net 135 hectare grond bij, naast de 50 hectare die we al bezitten.”

FERNAND HUTS (KATOEN NATIE/SEAPORT TERMINALS) Plant investering van 130,8 miljoen dollar in de haven van Montevideo (Uruguay). Concurrent Hessenatie houdt het bij 92,3 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content