Haute couture voor golfspelers

De Zweedse couturier Johan Lindeberg is goed op weg om de favoriete kleermaker van golfspelers te worden.

Johan Lindeberg (48) gaat altijd op dezelfde manier tewerk: eerst gaat hij na hoeveel katoen of wol hij kan uitsparen. Te veel textiel helpt je niet om goed te spelen, vindt Lindeberg, die een hekel heeft aan te brede pantalons, polo’s en pulls. Lindeberg werd geboren in het Zweedse Lund en is altijd al in communicatie en textiel actief geweest. Zo werd hij in de Verenigde Staten CEO van Diesel, het bekende kledijmerk voor jongeren. In 1996 keerde hij terug naar Zweden, waar hij zich volop concentreerde op de sport die hij nu al 25 jaar met passie beoefent.

“Misschien is dat de reden waarom men me omschrijft als de enige kleermaker in de golfwereld die ook echt van de golfsport houdt,” zegt de man die zich altijd heeft gekant tegen jeans op de golfbaan. “Ik heb te veel respect voor de geschiedenis van de golfsport om jeans toe te laten.”

Dankzij Lindeberg zien golfspelers er sinds zowat tien jaar helemaal anders uit. “Je zou kunnen zeggen dat ze er nu wat moderner bij lopen,” zegt de Zweed. Zijn eerste klant was zijn landgenoot Jesper Parnevik. “Jesper liep erbij als een aardappelzak,” zegt Lindeberg nu. Op een mooie dag verscheen Parnevik op de green met een pet waarvan de klep omhoog stond, met een kleurrijke broek en strakke polo. Zijn collega’s dreven eventjes de spot met de Zweedse profspeler, maar tien jaar later is Parnevik een icoon van goede smaak.

“Tot eind jaren tachtig zagen golfspelers er goed uit,” vindt Lindeberg. “Maar toen begon iedereen wijde kledij te dragen. Schreeuwlelijk. Er zat geen greintje vorm in, geen elegantie.” Er is meer waaraan Lindeberg zich ergert. “Iedereen kopieert nu mijn kledij, maar ze vergeten dat een golfspeler er ook naast de baan piekfijn moet uitzien.”

Vroeger waren golfspelers onveranderlijk vissers of jagers die ook van sportwagens hielden. En toen kwam Lindeberg, die de klemtoon op yoga en transcendentale meditatie legde. Vandaag maakt hij kleren voor skiërs en golfers, zoals Parnevik, Aaron Baddeley, Fredrik Jacobssen en Hank Kuehne. En hij ziet dat hij de look van Phil Mickelson ingrijpend zou kunnen veranderen. “Een man met een mooie, natuurlijke stijl.” Lees: ” Maar die zich niet kan kleden. ” En wat zou Lindeberg die brede, grijze broek van Tiger Woods toch graag vervangen door een bloedrode en strakke pantalon…

Lindeberg aarzelt niet om behoorlijk flashy kleuren in zijn kledij te stoppen. “Altijd goed op een groene achtergrond.” Hij put ook inspiratie uit golfbladen van weleer en past die aan, terwijl hij vertraagde beelden bestudeert van spelers die afslaan, om te zien hoe de kledij mee beweegt tijdens de swing.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content