Haussecombinaties op Vale

Ook in het vierde kwartaal van vorig jaar oogden de cijfers van Vale (6,16 USD), de grootste producent van ijzererts ter wereld, niet schitterend. Zo daalde de groepsomzet met bijna een derde, tot 9,07 miljard USD, en de grote boosdoener was de ijzerertsprijs, die verder wegzakte tot 61,6 USD per ton, het laagste niveau sinds 2009. Naast ijzererts, dat 67 % van de groepsomzet oplevert, is Vale ook actief bij de productie van nikkel en koper, die in 2014 een record lieten optekenen. In nikkel werd Vale zelfs de grootste producent ter wereld. Voorts verkoopt de groep steenkool en meststoffen. Over het vierde kwartaal leed Vale een verlies van 1,85 miljard USD door de lagere prijzen, afschrijvingen en waardeverminderingen, maar wanneer we geen rekening houden met die eenmalige afschrijvingen en depreciaties is de groep nog steeds winstgevend.

Vale wil de vrije kasstroom doen stijgen door kostenbesparingen. Daarnaast plant de groep de verkoop van activa voor 10 miljard USD. Momenteel wordt het aandeel tegen amper 0,75 maal de boekwaarde gewaardeerd en dat lijkt zeer laag, zodat we ervan mogen uitgaan dat al heel veel, zo niet alle slecht nieuws, in de koers vervat zit. Bovendien kan de geplande afsplitsing aandeelhouderswaarde creëren. We mikken dan ook op een koersstijging. Voor opties op Vale kunt u terecht op de Amerikaanse optiebeurs.

Defensieve callspread

Koop call jan ’16 5 @ 1,65 USD

Schrijf call jan ’16 8 @ 0,50 USD

In deze defensieve callspread stopt u geen schatten, maar toch kan die op de vervaldag zeer winstgevend zijn als de koers van Vale redelijk aantrekt. Voor de aankoop van de call januari 2016 met strike 5 betaalt u een premie van 165 USD. Zoals altijd schrijven we een call die out-of-the-money is, meer bepaald de call januari 2016 met uitoefenprijs 8. Die schrijfoperatie brengt per standaardcontract van 100 onderliggende aandelen 50 USD in het laatje. Uw inzet daalt dus tot 115 USD (165 – 50), en dat betekent dat uw break-even op 6,15 USD ligt, even onder de huidige koers. Zet de koers van Vale een remonte in, dan behaalt u winst en die wordt slechts afgetopt op 8 USD. Wordt dat peil inderdaad bereikt, dan behaalt u de maximale winst van 185 USD of 161 % meer dan uw inzet. Omdat te bereiken, is wel een hausse van het onderliggende aandeel met 28 % nodig.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 5 @ 0,67 USD

Het schrijven van de put januari 2016 met strike 5 levert de aanzienlijke premie van 67 USD op. Dat betekent dat u per saldo alleen verlies maakt alleen de koers van Vale onder 4,33 USD duikt, zodat u over een baissemarge van 31 % beschikt. Sluit de koers van het aandeel boven 5 USD (marge van 20 %), dan is de premie geheel verworven.

Turbo

Koop call jan ’16 8 @ 0,50 USD

Schrijf put jan ’16 5 @ 0,67 USD

Voor deze turbo combineren we twee van de vorige elementen. Via het schrijven (verkopen) van de put januari 2016 met strike 5 krijgt u een premie van 67 USD die u gebruikt voor het kopen van de call januari 2016 met uitoefenprijs 8. Omdat dat laatste contract slechts 50 USD kost, houdt u netto nog 17 (67 – 50) USD over. Staat de koers op de vervaldag exact op 4,83 USD, dan boekt u winst noch verlies. Bij lagere koersen lijdt u verlies, terwijl u bij koersen tussen 5 en 8 USD, de initiële 17 USD die u uit de turbo haalde behoudt. Boven 8 USD boekt u een bijkomende winst en die wordt niet afgetopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content