Haussecombinaties op Total (update)

Net voor de zomer (zie IB26B) adviseerden we te reageren op de verwachte stijging van de prijs van ruwe olie met de aankoop van opties op de Franse oliewaarde Total, die als een van de beste bedrijven uit de sector geldt. Total is een geïntegreerde speler die minder last had van de lage olieprijs dan de meeste sectorgenoten en kon profiteren van betere raffinagemarges. Total keert ook een deftig dividend uit. De groep zette de tering naar de nering en schroefde haar investeringsbudget terug. Toen het artikel verscheen, bedroeg de koers van Total 41,01 EUR. Inmiddels is die opgelopen tot 42,50 EUR.

De laatste dagen ging het hard met de koersen van de oliegiganten. Dat komt doordat er voor het eerst in lange tijd sprake van is dat de OPEC het olieaanbod zal verminderen. Hoewel cynische analisten stelden dat het maar een druppel op een hete plaat was, steeg de prijs voor een vat Brent Noordzeeolie toch tot boven 50 USD. Als die beweging voortduurt, moet dat normaal resulteren in hogere koersen voor Total. We nemen daarom de eerder aanbevolen strategieën even onder de loep.

Defensieve callspread

U kocht call jun ’17 38 @ 5,15 EUR

U schreef call jun ’17 42 @ 3,05 EUR

Ondertussen is er nog niet zo heel veel gebeurd met deze defensieve callspread. De waarde van de call juni 2017 met uitoefenprijs 38 is lichtjes gestegen, tot 560 EUR, terwijl de premie voor de geschreven call juni 2017 met uitoefenprijs 42 marginaal toenam, tot 310 EUR. Als u die combinatie nu sluit, boekt u een winst van 40 EUR (560 – 515 + 305 – 310). Dat lijkt ons veel te bescheiden. Het heeft dus weinig zin deze positie al te sluiten. U heeft er alle belang bij om deze callspread aan te houden.

Agressievere callspread

U kocht call jun ’17 40 @ 4,05 EUR

U schreef call jun ’17 46 @ 1,60 EUR

Ook bij deze agressieve callspread is er, ondanks de kleine koersstijging van Total, weinig veranderd. De premie voor de gekochte call juni 2017 met uitoefenprijs 40 is marginaal opgelopen tot 425 EUR, terwijl de premie voor de geschreven call met dezelfde afloopdatum en strike 46 een beetje is gedaald, tot 145 EUR. Als u deze spread opdoekt, bedraagt uw winst amper 35 EUR (425 – 405 + 160 – 145). Andermaal veel te weinig. Daarom adviseren we opnieuw alles even op zijn beloop te laten. Als de koers van Total verder stijgt, kan uw winst aardig oplopen.

Put schrijven

U schreef put jun ’17 40 @ 4,85 EUR

Het schrijven van deze (ongedekte) put was tot nu toe de meest winstgevende strategie. Door de hogere koers van het onderliggende aandeel liep verwachtingswaarde uit de optiekoers. Momenteel kunt u die geschreven put terugkopen tegen 315 EUR. Als u dat doet, boekt u een winst van 170 EUR (485 – 315). Ook in dit geval raden we aan niets te ondernemen en de premie verder uit de koers te laten lopen. Zolang de koers van Total boven 40 EUR blijft, is er geen vuiltje aan de lucht.

Nieuw: put schrijven

Schrijf put jun ’17 42 @ 4,10 EUR

Omdat dit een van de meest winstgevende strategieën is, blijven we sterk geloven in het schrijven van een (ongedekte) put. Het komt erop neer dat u geld krijgt voor iets dat kan gebeuren, maar niet noodzakelijk zal gebeuren. De premie van 410 EUR die u opstrijkt voor een standaardcontract van 100 stukken, maakt dat u per saldo (op de vervaldag) slechts verlies lijdt bij koersen onder 37,90 EUR. U beschikt, berekend ten opzichte van de huidige koers, dus over een baissemarge van 11 %. Uiteraard moet het schrijven van ongedekte puts binnen de perken blijven, want het gevaar bestaat dat u zich overschrijft, met rampzalige consequenties als de koers van Total onverwachts sterk daalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content