HASSELT. ALLEEN DE NAAM BLIJFT

De oudste jeneverstokerij van Hasselt verhuist naar Gent. De graanstokerij blijft. Anders kan er in Gent geen “Hasseltse jenever” worden gemaakt.

Guillaume Fryns was er in 1887 als de kippen bij. Na de overname van de jeneverstokerij ‘t Claeverblat pakte hij uit met zijn eigen stokerij G. Fryns & Co. Deze eeuw zou Fryns uitgroeien tot dé stoker in de jeneverstad ; ook al door enkele opmerkelijke overnames : die van stokerij Notermans in 1948 en die van stokerij Severy in 1974.

Nu is het verdict echter gevallen : Hasselt verliest Fryns. Zo heeft de huidige eigenaar, de Gentse distilleriegroep NV Bruggeman, in ’94 goed voor 1,5 miljard frank omzet, beslist. Bruggeman zelf op de jenevermarkt aktief met Hertekamp en Peterman kocht Fryns in 1989 van de Ierse zuivelgroep Irish Dairy Board (IDB). Die had het een jaar eerder zelf verworven van de Genkse zuivelproducent Yoko, toen nog eigendom van de familie Beuls.

Commercieel deed Fryns het de voorbije jaren opmerkelijk goed, mede door de exploderende vraag naar jenever vanuit het vroegere Oostblok, vooral vanuit Rusland. Waar Fryns sinds de overname door Bruggeman de nettowinst rond de 2 miljoen frank zag schommelen, werd in 1993 een winst genoteerd van 30 miljoen op een omzet van 494 miljoen.

Het is net die Russische markt die door de Gentenaars niet echt vertrouwd wordt. Als de Russen op het idee komen om forse invoerrechten te gaan vragen, stuikt de export in mekaar, zo is de overtuiging van Joseph De Schepper, gedelegeerd bestuurder van Bruggeman.

De aktiviteiten van Fryns worden dan ook naar Gent overgebracht. In Hasselt verliezen daardoor 7 arbeiders en 7 bedienden hun job. Bruggeman haalt ekonomische motieven aan voor de verhuis. Centralizering van de produktie is noodzakelijk, zo heet het, omdat er in België alsmaar minder jenever wordt gedronken én omdat de winstmarges, zowel in het thuisland als op de exportmarkt, verkleinen.

In de graanstokerij Fryns, die de moutwijn aanmaakt die de karakteristieken van de jenever bepaalt, werd enkele jaren geleden nog 10 miljoen frank geïnvesteerd. Die graanstokerij blijft wél in Hasselt. Dat is nodig om de naam Hasseltse jenever te kunnen blijven voeren. Bruggeman wil immers de merknaam Fryns als typisch Hasseltse jenever behouden. Ook de koffieprodukten, zoals Hasselt Kaffé, blijven bewaard. Alleen zullen de Fryns-jenevers en aanverwante produkten vanaf 1996 worden aangemaakt, gebotteld, opgeslagen, verdeeld en gecommercializeerd vanuit Gent. Kortom : Hasseltse jenever made in Ghent.

FRYNSHasseltse jenever made in Ghent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content