HARDWARE. Hallo pc
IBM lanceert eindelijk zijn nieuwe generatie mikrocomputers, de Power Series, op basis van de PowerPC processor. In tegenstelling tot
de Apple-machines die dezelfde processor gebruiken, zijn dit
geen machines voor
de modale kliënt. Opmerkelijk : de Power Series luistert naar gesproken kommando’s.
Het is een computer waarmee u kan praten en die u nog antwoordt ook. U wil uw bedrijfsnetwerk kontakteren en u geeft uw draagbare pc de opdracht het nummer te bellen. Terwijl de machine zijn gegevens uitwisselt met het netwerk, kan u met uw kollega’s de recentste financiële resultaten bespreken. Het beeld van uw korrespondent verschijnt in een hoek van het scherm, terwijl een camera het uwe doorstuurt naar uw gesprekspartner. De computer kondigt beschaafd aan dat de gegevenstransfer is afgewerkt. U beveelt hem de verbinding te verbreken. Dit, zegt IBM, is een computer die op de mens is gericht. In IBM-speak, een staaltje van Human Centered Computing.
De beschrijving lijkt futuristisch. Nochtans zijn de computers van de Power Series van IBM ertoe in staat. Het zijn de eerste die de Amerikaanse reus bouwt rond de PowerPC-mikroprocessor. Spraakherkenning (bevelen geven aan de computer, die ze begrijpt), spraaksyntese (de computer die antwoordt), multitasking ten top gedreven… Om dit alles mogelijk te maken, was het nodig dat de mikroprocessor en alles wat ermee samenhangt voldoende krachtig werden. En de programma’s moesten volgen.
Dat is nu gebeurd. De microprocessor die door de Power Series computers worden gebruikt, is gezamenlijk ontwikkeld met Motorola en Apple Computer. De PowerPC gebruikt RISC-technologie die de processor toelaat met een beperkt aantal instrukties rond te komen. Het resultaat daarvan is een kleinere chip die minder energie verbruikt. Hij warmt dus minder op, wat toelaat om zijn prestaties (bijvoorbeeld in termen van het aantal verwerkingscycli per sekonde) veel verder op te drijven. Apple Computer is al een jaar geleden overgeschakeld op PowerPC-processoren.
OS/2 IN VERTRAGING.
Om deze machines te doen werken, is een basisprogramma nodig, het besturingssysteem. De Power Series zullen met vier verschillende besturingssystemen beschikbaar zijn : Windows NT (een 32-bits versie van Windows die ook Dos-toepassingen draait), AIX (een variante van het besturingssysteem Unix), OS/2 Warp Connect (zopas aangekondigd, het besturingssysteem van IBM zelf) en Solaris (een Unix-systeem voor ondernemingen ontworpen door Sun).
Zijn de eerste twee al beschikbaar, dan duurt het nog even voor de andere verkrijgbaar zijn. IBM verklaart de achterstand met OS/2 (PowerPC-versie) door de noodzaak om het systeem volledig aan te passen aan de mogelijkheden van de computer. Het was mogelijk geweest om OS/2 te “porteren” naar de Power Series, aldus IBM, maar dan zou het besturingssysteem niet alle kapaciteiten van de pc hebben uitgebuit. IBM verkiest dus te wachten. De PowerPC-editie van OS/2 is nu voorzien voor het laatste trimester van dit jaar.
MODELLEN.
De Power Series bestaat uit vijf kantoorcomputers en twee draagbare modellen. De eerste, aangedreven door een PowerPC 604 processor, zijn afgesteld op kloksnelheden van 100 tot 133 Mhz. Ze zijn standaard met 16 MB-geheugen uitgerust, uitbreidbaar tot 192 MB, met een 1,44 MB-diskettelezer, een harde schijf van 540 MB tot 1 GB, een quad-speed cd-rom, een 16-bits audiokaart, luidspreker, mikrofoon en een fors aantal seriële en parallelle konnektoren. De twee draagbare machines hebben gelijkaardige kenmerken, maar hun PowerPC 603e is op 100 Mhz afgesteld. Zij kunnen bovendien met een camera worden uitgerust. De kostprijs van deze kleine juweeltjes varieert, voor de kantoorcomputers, van 100.000 tot 200.000 frank zonder BTW en voor de draagbare systemen van 250.000 tot 300.000 frank.
SUPER KLIENTEEL.
De Power Series zijn dus niet voor iedereen weggelegd. IBM wil trouwens geen verzengende doorbraak in de markt bereiken. Deze computers zijn bestemd voor wat IBM de “super kliënteel” noemt. Volgens IBM draait de vraag vandaag rond machines op basis van 60 of 75 Mhz Pentiums (geef of neem een paar Mhz) en de Amerikaanse computerreus vindt dat het met zijn nieuwe, veel krachtiger machines voorop loopt en zich dus beetje bij beetje kan laten bijbenen.
Bovendien toont IBM zich nu al tevreden over de verkoop van zijn PowerPC mikroprocessor. Hij wordt gebruikt door verschillende ondernemingen, die niet alle met informatica worden geassocieerd. Zo zitten er PowerPC-chips in de Mondeo van Ford en in kopieermachines van Canon.
U vindt ze ook terug in de PowerPC-modellen van Apple Computer. Niettemin bestaat er geen enkele kompatibiliteit tussen de PowerMacs en de Power Series.
IBM beperkt de verkoop van de Power Series niet tot de erkende dealers. In teorie mag gelijk welke doorverkoper deze machines commercializeren. Maar prijzig blijven ze.
F.C.
DE POWER SERIES VAN IBM PC Power Series 850 en Thinkpad Power Series 850. Te krachtig om goedkoop te zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier