HANDLEIDINGEN
HTML OF ADOBE ?
Een kursus technisch onderhoud op cd kan beperkt blijven tot tekst, grafieken en wat foto’s. Voor de realizatie heeft u dan de keuze uit twee vrij eenvoudige technologieën, HyperText Markup Language (HTML) of Adobe Acrobat Portable Document Format (PDF).
HTML en PDF maken het u beide mogelijk verbindingen te leggen waardoor u binnen de tekst “hotzones” kunt aanklikken om naar andere tekstgedeelten te springen. U hoeft dus niet langer de hele tekst te lezen, u zapt gewoon naar die gedeelten die u interesseren.
Als u de prezentatie belangrijk vindt, is het PDF-formaat momenteel interessanter dan HTML. Wiegert Tierie, verantwoordelijke voor Acrobat bij Adobe in Amsterdam : “HTML gaat uit van de struktuur (van de tekst) en geeft weinig aandacht aan de prezentatievorm. U kunt als gebruiker zelf de lettertypes veranderen, beslissen of u grafische informatie wilt zien, en zo meer. Dat wordt in PDF opgelost. Met PDF krijgt u een konsistente prezentatie, iets waaraan veel mensen toch een groot belang hechten. “
Consultant Marc Van Gastel : “HTML wordt vooral gebruikt om Web-dokumenten op het Internet te voorzien van hotlink-kapaciteiten. De taal laat toe via een Web-browser (nvdr – zoals Mosaic of Netscape) een ontwerp te bekijken zonder de noodzaak het programma te bezitten waarmee de oorspronkelijke prezentatie werd gemaakt. “
Enkele tientallen kommando’s volstaan om een dokument met “hotlinks” in HTML aan te maken. U kunt het gewoon met een tekstverwerker doen. Het gebrek aan kontrole over het uiteindelijke resultaat, dat Wiegert Tierie als minpunt aanhaalt, zal binnenkort van de baan zijn met de komst van Standard Generalized Markup Language (SGML), een uitgebreide kommandotaal die de auteur meer kontrole over zijn eigen schepping geeft.
Om PDF-bestanden aan te maken, moet u beschikken over Acrobat Exchange, dat zo’n 14.000 frank kost in Macintosh-versie. Het lezen van de PDF-bestanden gebeurt met Acrobat Reader, dat door Adobe gratis wordt verspreid en dat net als HTML op zowat alle denkbare computerplatformen beschikbaar is.
Noch Acrobat, noch HTML zijn echter opgewassen tegen ingewikkelde cd-romprezentaties. Marc Van Gastel : “Als er geluid en bewegende beelden moeten worden geleverd, zijn er duidelijk tekortkomingen. “
Adobe is hard aan het werken om meer complexe multimedia aan te kunnen. Bij de nieuwste versie (2.1) wordt een instrument geleverd MovieTool waarmee multimediafragmenten kunnen worden toegevoegd aan PDF-bestanden. Voorts introduceerde Adobe Acrobat Search voor cd-rom, een zoekprogramma dat toelaat op tekstdelen te zoeken (full-text search). Samen met het scala aan platforms waarop Acrobat draait, heeft Adobe hiermee toch een sterk produkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier