Hamont-Achel. MEUBELS WAAR U MELK UIT DRONK

Kantoormeubelen uit oude melkkartons ?

In het Limburgse Hamont-Achel gelooft men er vast in.

Meubels gemaakt op basis van confetti van Tetra Briks is het nieuwe produkt dat het Hamontse Lucas Office Furniture NV in België wil verkopen. Tetra-Pak, bezorgd om zijn goed imago, heeft een nieuw soort materiaal ontwikkeld Tectan dat aangemaakt wordt met gebruikte tetrabriks. De lege verpakkingen worden gereinigd, vermalen, opgewarmd (waarbij de plastic film in de doos als lijm fungeert) en in platen geperst. Met dat materiaal vervaardigt de onderneming Assmann in Duitsland kantoormeubelen. Lucas, dat exclusief Assmann-invoerder is voor België, heeft besloten die produkten op onze markt te lanceren.

Is het uitzicht van die meubelen van aard om de konsument te bekoren ? De platen gelijken op klassieke vezelplaten, maar het oppervlak ligt bezaaid met kleine kleurige en zilverkleurige vlekjes : de restanten van de binnen- en buitenlagen van tetrabriks. “Het produkt is intussen al geëvolueerd, ” zegt Rita Vanhoudt, sales manager bij Lucas. “Nu worden de oppervlakken gepolitoerd en bekleed met een dun laagje recycleerbaar PET. De kleuren blijven levendig maar ze zijn een beetje zachter geworden. ” Bij Assmann denkt men er niet aan om de Tectan-platen met melamine te bekleden. “Er wordt veel over recyclage gesproken, ” zegt Rita Vanhoudt, “maar dat leidt niet altijd tot tastbare resultaten. Wij staan erop dat het resultaat zichtbaar blijft. ” Bovendien, als het materiaal niet meer zichtbaar is, kan men nog moeilijk de prijs verantwoorden, die zowat 15 tot 20 % hoger ligt dan die van klassieke meubels. De fabrikage van Tectan gebeurt op een kleinere schaal dan die van traditionele platen en is ook duurder.

Het milieu is een bekommernis geworden van een steeds groter aantal bedrijven. Lucas legt dan ook de nadruk op de recycleerbaarheid van de meubels zelf. “Als de meubels uit elkaar genomen worden, kunnen de tectan-panelen gerecycleerd worden. Tot zeven keer toe, ” zegt Rita Vanhoudt. “Daardoor kan de klant, binnen een tiental jaren, de kosten voor het verwijderen van de meubelen uitsparen. ” Met zijn 35 werknemers liet Lucas vorig jaar een omzet van 280 miljoen frank optekenen. Een deel daarvan was afkomstig van de export. Voor de lancering van het produkt nam Lucas kontakt op met zo’n 3500 klanten. Negen à tien procent lieten al meteen hun interesse blijken. “We zijn ervan overtuigd dat modebewuste mensen steeds op zoek zijn naar iets nieuws. Dit type van produkt beantwoordt aan hun verwachtingen. ” De toekomst zal het uitwijzen.

RITA VANHOUDT (LUCAS OFFICE FURNITURE) Zweert bij 100 % recycleerbaarheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content