Hallo, met de beurs?

Voortaan kunt u in real time beursorders doorgeven vanop uw GSM. Een primeur, kondigt VMS-Keytrade aan. Er is maar één nadeel: voorlopig werkt het systeem alleen met de Nokia 7110.

Klanten van de on-linebeursmakelaar VMS-Keytrade beschikken voortaan over een nieuw kanaal om hun beurstransacties uit te voeren: de GSM. De technologie waaraan we deze nieuwe mogelijkheid danken, werd enkele maanden geleden gelanceerd. Ze draagt de naam WAP ( Wireless Access Protocol), een transmissieprotocol dat de internettoepassingen toegankelijk maakt via de mobiele telefoon.

VMS-Keytrade is naar eigen zeggen een van de allereerste bedrijven ter wereld die deze service aanbieden. Ook de KBC-groep koestert plannen in die richting; maar hun project van aandelenmakelarij per GSM is pas gepland voor het tweede semester van 2000. “De beveiligingsoplossingen lijken ons nog onvoldoende,” oordeelt de bank- en verzekeringsgroep. VMS-Keytrade van zijn kant verzekert dat de huidige codering zeker volstaat, omdat het geld alleen kan worden omgezet in aandelen of overgezet op een rekening die de klant vooraf heeft bepaald.

Even goedkoop als internet.

VMS-Keytrade werd opgericht door Grégoire de Streel en de broers Jean-Guillaume en José Zurstrassen. Een drietal dat het klappen van de internetzweep kent. In januari 1995 hielden ze Skynet boven de doopvont. Ondertussen hebben ze hun geesteskind verkocht aan Belgacom. Om Keytrade te starten, kozen ze de beursmaatschappij VMS (Van Moer Santerre & Cie) als partner. De on-linemakelaar verleent in real time toegang tot verschillende beurzen. Zodra het aankoop- of verkooporder is ingegeven, wordt het uitgevoerd, op voorwaarde uiteraard dat er een tegenwaarde is.

Beleggers hebben dus geen computer of internetaansluiting meer nodig om zaken te doen. Iedereen kan via zijn GSM verbinding maken met het systeem van VMS-Keytrade. De klant moet zich eerst identificeren en zijn wachtwoord invoeren. Dan komt hij terecht in een menu waarmee hij zijn portefeuille kan raadplegen, de koersen bekijken en transacties uitvoeren. Het kost hem precies evenveel (of even weinig) als via internet: 14,95 euro voor een transactie tot 5000 euro op de beurs van Brussel en 24,95 voor grotere transacties. Ook voor de beurs van Parijs, Frankfurt en de Europese groeibeurs Easdaq bedraagt de kostprijs 24,95 euro. Voor de Amerikaanse Nasdaq of de New York Stock Exchange betaalt de klant 29,95 dollar per transactie. Om in real time toegang te krijgen tot de koersen moeten beleggers bovendien 35 dollar per maand neertellen. Dat bedrag wordt wel terugbetaald aan wie tijdens dezelfde periode minstens vijf transacties uitvoert.

Uiteraard heeft deze nieuwe service dezelfde voor- en nadelen als de mobiele telefoon. Het is handig dat men eender waar zijn transacties kan uitvoeren of zijn portefeuille raadplegen, maar indien er zich problemen voordoen bij de transmissie, wordt de sessie onderbroken en moet men de hele identificatieprocedure vanaf nul herbeginnen. Bovendien is en blijft het scherm echt klein. En het klavier van een GSM is bijlange niet zo gebruiksvriendelijk als een klassiek digitaal toetsenbord, hoewel de ontwerpers van de toepassing erover gewaakt hebben dat de gebruiker zo weinig mogelijk gegevens moet intikken.

Klein publiek.

De grootste beperking is echter dat de WAP-toepassing uitsluitend werkt op de Nokia 7110. In België zijn amper dertig exemplaren van dit model verkocht (het kost ongeveer 19.000 frank). De server die VMS-Keytrade ter beschikking van zijn klanten stelt, kan honderden sessies tegelijk opvangen; op korte termijn zal hij zeker niet overbelast geraken.

Andere fabrikanten zullen binnenkort nieuwe compatibele mobiele telefoons op de markt brengen. Er zijn trouwens meer dan 2 miljoen Belgen met een GSM, terwijl er slechts 500.000 landgenoten een internetaansluiting hebben. Veelbelovende cijfers, vindt VSM-Keytrade.

c.s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content