Hallo, la France?
Uit plaatsgebrek en aangelokt door subsidies stapt Galloo Plastics uit Menen de Franse grens over.
Begin volgend jaar verhuist Galloo Plastics, een dochter van de recyclagegroep Galloo uit Menen, naar Frankrijk. Op dit ogenblik produceert de Belgische vestiging 5000 ton polypropyleenkorrels per jaar. De doelstelling is om over drie jaar de productie tot 15.000 ton op te drijven. Deze eenheid stelt acht personen tewerk en steekt nu de Leie over om zich 500 meter verder te installeren, in Halluin (Halewijn) op de Franse oever. De totale investering bedraagt 120 miljoen frank.
Waarom Frankrijk? Hugues de Feraud, directeur-generaal van Galloo Plastics: “In de eerste plaats omdat wij grote elektriciteitsverbruikers zijn en de stroom een stuk goedkoper is in Frankrijk: 2 frank per kilowatt tegen 3,75 frank in België. Bovendien zijn de loonkosten er goedkoper en zijn er niet veel terreinen meer beschikbaar in de omgeving van de grote breekwerf in Menen.”
Dirk Debaere, voorzitter van Galloo Plastics en technisch directeur van de groep: “En van de Franse overheid krijgen we subsidies in het kader van Objectief 2 en ook nog eens steun van het lokale gemeentebestuur. Het financieel plan is uitgewerkt en de prefectorale goedkeuring is zo goed als klaar.”
Joseph Galloo richtte in 1939 een bedrijf op voor aan- en verkoop van metalen. Onder impuls van zijn schoonzoon Antoine Vandeputte groeide de onderneming in de jaren ’70 uit tot een grote recyclagefirma, die als één van de eerste gebruikmaakte van breekmachines om afval automatisch te sorteren. Een decennium later diversifieerde de onderneming naar non-ferrometalen, wat leidde tot de oprichting van Galloometal.
Vandaag verwerkt de groep met 250 werknemers – verspreid over 14 vennootschappen – jaarlijks zo’n 500.000 ton ijzer, 60.000 ton aluminium, zink, koper en lood. Naast Menen beschikt Galloo over vestigingen in Brugge, Doornik en Châtelet. Deze maand wordt een inzamel- en zuiveringscentrum in de nabijheid van het centraal depot van PSA (Peugeot-Citroën) te Ghislenghein geïnstalleerd. Daar zal Valorauto, ook een dochter van de groep, afgevoerde auto’s verwerken. De geconsolideerde omzet bedraagt 4 miljard frank. Het kapitaal is volledig in handen van de familie Vandeputte-Galloo.
De activiteiten van Galloo spreken tot de verbeelding: uw Lada of BMW wordt opgeslokt door machines, gebroken en fijngesnipperd. De resten worden geschift, gewassen en bewerkt voor recyclage. De reus verslindt o.m. zo’n 12.000 auto’s per maand. Omdat de te verwerken metalen voorwerpen steeds meer plastiek bevatten, besloot Vandeputte in 1997 om ook dat materiaal te recycleren en richtte hij een pilootfabriek op onder de naam Galloo Plastics. Die trekt nu naar het buitenland … op 500 meter van het moederhuis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier