Haal voordeel uit best practices

© Hero Images Inc./Hero Images Inc./Corbis

De ERP-oplossingen van SAP zijn gebaseerd op de best practices van iedere industrie. Zo geniet ook uw onderneming van de 80/20-regel: 80% van de benodigde functionaliteit bevindt zich al in de standaardconfiguratie.

SAP kan inmiddels terugblikken op een lange historiek. Al die ervaring zit gebundeld in best practices voor iedere industrie. Johan Mine: “Dat zorgt voor enkele belangrijke voordelen. Een kmo die vandaag ERP wil implementeren, hoeft niet meer van een wit blad te vertrekken. Op die manier neemt de doorlooptijd van de ERP-implementatie sterk af.” Het is hier dat de bekende 80/20-regel de kop opsteekt: 80% van de functionaliteit zit in de standaardconfiguratie, waardoor de kmo nog maar 20% moet implementeren. SAP raadt klanten aan om de best practices zo nauwgezet mogelijk te volgen: ze zijn toegespitst op bedrijven uit de sector en in detail gedocumenteerd. Johan Mine: “Klanten kunnen vooraf op de website help.sap.com alle geïmplementeerde processen in Visio-diagrammen bekijken. We trainen onze partners ook om binnen de best practices te blijven.”

Johan Mine, Business Development Manager SME bij SAP België.
Johan Mine, Business Development Manager SME bij SAP België.

Maatwerk vermijden

Even goed zijn er kmo’s die liever vasthouden aan hun eigen manier van werken en hun processen niet willen aanpassen aan de best practices. “Daar zijn tussen klant en partner vaak discussies over”, zegt Johan Mine. “Natuurlijk kunt u alles op uw eigen manier blijven doen, maar dat heeft onvermijdelijk een impact op de scope van het project. De implementatie van ERP is juist een kans om de bestaande werkprocessen aan een kritische analyse te onderwerpen en inefficiëntie aan het licht te brengen.” Net daarom is de rol van een sterke projectmanager – zowel bij de klant als bij de partner – zo belangrijk.

Veel bedrijven zijn ooit begonnen met maatwerk, waar doorheen de jaren heel wat aanpassingen aan zijn gebeurd. Zo’n systeem is op termijn moeilijk te onderhouden. “Daarom proberen we bij een ERP-implementatie juist zo veel mogelijk maatwerk vermijden.” Daar staat tegenover dat de overstap naar een modern ERP-systeem op basis van best practices vaak een behoorlijke verandering met zich meebrengt. “Het hoort erbij”, vindt Johan Mine. “De medewerkers zullen alles wat anders moeten aanpakken en zelfs andere taken moeten uitvoeren. Weerstand tegen verandering zit in de menselijke natuur. Daarom is het belangrijk dat de projectmanager de veranderingen verdedigt en dat hij daarbij op de volledige ondersteuning van het management kan rekenen.”

Belgische SAP-partners voor de kmo

SAP-partners zijn gebonden aan strikte kwaliteitsnormen. Voor SAP Business All-in-One – de oplossing voor de kmo – beschikt SAP in België over een netwerk van acht partners. De meeste van die partners zijn gespecialiseerd in één of enkele sectoren. Dat maakt het voor SAP vrij eenvoudig om een potentiële klant naar de juiste partner door te sturen. De specialisaties van de partners bestrijken vier grote sectoren: discrete manufacturing (machinebouwers), distributeurs en retailers, procesindustrie (chemische en farmaceutische bedrijven) en dienstenbedrijven.

Meer info: www.sap.com/belgie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content