‘Haal het rendement waar het zit’
Het fonds Amundi Funds Bond Global Aggregate kan vrij beleggen in alle obligatieklassen. Dat is een troef, zegt beheerder Laurent Crosnier, nu de toestand op de obligatiemarkten zo onoverzichtelijk is.
Laurent Crosnier is een van de obligatiespecialisten van de Franse vermogensbeheerder Amundi. Hij was drie jaar CEO van het Londense filiaal, en sinds 2013 stuurt hij als chief investment officer de beleggingsstrategie van de grote obligatiefondsen van de groep. Hij is de hoofdbeheerder van Amundi Funds Bond Global Aggregate, dat met 7,6 miljard dollar aan activa het belangrijkste product van het fondsenhuis is.
“Macro-economisch is de wereld in tweeën verdeeld”, zegt Crosnier. “Je ziet een economisch herstel in verschillende stadia in de ontwikkelde landen, en er zijn twijfels over de groei van de opkomende landen, vooral in China. De beslissingen van de Chinese autoriteiten hebben de markt alleen maar angstiger gemaakt, en die impact werd nog versterkt door de lage liquiditeit in augustus. De daling van de Chinese munt riskeert ook onrust te zaaien op de opkomende markten. Dat kan leiden tot nieuwe competitieve devaluaties in de regio, Zuid-Korea voorop.”
“De Chinese groei bedraagt officieel 7 procent, maar veel indicatoren geven al lang aan dat de economische activiteit veel langzamer groeit. Ook de aankondiging dat de PMI-indicator onder 50 is gezakt, wijst erop dat de economische activiteit in het land een gevoelige terugval kent. China is een systemisch risico, aangezien het de tweede economie ter wereld is. De vertraging zal zich via de export ook doen voelen in de ontwikkelde landen.” Crosnier wijst erop dat de meeste andere grote opkomende landen eveneens worden geconfronteerd met groeiproblemen. Brazilië kampt met corruptie, Rusland met de gevolgen van de economische sancties.
Niet in september
Laurent Crosnier onderweegt Amerikaanse overheidsobligaties licht in de portefeuilles. “We denken dat de Federal Reserve rekening zal houden met de internationale omstandigheden en dat ze de basisrente pas in oktober, of wellicht zelfs pas in december, zal verhogen. Bovendien beperken de daling van de grondstofkoersen en de terugval van de dollar de inflatoire druk in de Verenigde Staten.” (Lees ook p. 126)
Afgelopen zomer hebben de beheerders van Amundi hun risicoposities afgebouwd door uit de obligatie- en aandelenmarkten van de opkomende landen te stappen. “Op termijn zal het mogelijk zijn om ernaar terug te keren via obligaties in sterke valuta’s.”
Flexibel kiezen
Het fonds Amundi Funds Bond Global Aggregate kan vrij beleggen in alle obligatieklassen om het rendement te halen waar het zit. “Institutionele beheerders die focussen op Europa, beseffen nu dat ze verder moeten kijken dan overheidsobligaties uit de eurozone om rendement te vinden. Een manier is te gaan voor niet-geïndexeerde producten, die kunnen kiezen tussen bedrijfs- en overheidsobligaties, papier uit de opkomende landen, financiële schuldinstrumenten en converteerbare obligaties. Een fonds als het onze kan voordeel halen uit de sterke ontwrichting op de obligatiemarkten.”
Het fonds belegt vooral in investment-gradeobligaties (30 à 35 % van de activa), met een focus op de Verenigde Staten. “Obligaties van hoge kwaliteit, van grote emittenten die veel cash op de balans en een lage wanbetalingsgraad hebben, zijn doorgaans minder gevoelig voor schommelingen van de economische cyclus dan highyieldobligaties”, zegt Crosnier. Het fonds is sterk onderwogen in overheidspapier uit de ontwikkelde landen en highyieldobligaties. Het houdt ongeveer 10 procent liquiditeiten aan om in te spelen op de kansen die zich de komende weken op de markt zullen aandienen.
Geldmarkten
De beheerders van Amundi Funds Bond Global Aggregate hechten ook groot belang aan het wisselkoersrisico. “In tegenstelling tot bepaalde obligatiemarkten blijven de monetaire markten in alle omstandigheden liquide”, onderstreept Laurent Crosnier. “En in tegenstelling tot obligaties, waarbij het risico zeer asymmetrisch is (ofwel ontvangt de belegger de coupon, ofwel gaat de emittent failliet), is een monetaire belegging symmetrisch. Het is daar gemakkelijker om long- en shortstrategieën te gebruiken, en in te spelen op de stijging of de daling van een munt.”
Frédéric Dineur
“In tegenstelling tot bepaalde obligatiemarkten blijven de monetaire markten in alle omstandigheden liquide”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier