Haal alles uit cryptomunten
Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. De auteurs loodsen u door de activaklassen en vertellen hoe u er het maximum uit kunt halen. In deze reeks brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: cryptomunten.
In een tabel met de meest renderende beleggingen van het afgelopen jaar bleken in de top tien negen cryptomunten te staan. Op kop stond dogecoin met een jaarrendement van 8500 procent. Ethereum ging bijna 700 procent hoger en bitcoin 300 procent. Cryptomunten zijn daarmee niet langer een marginaal fenomeen dat alleen een kleine schare cryptofans bezighoudt, zeggen Danny Reweghs en Luc Van den Borre. Ook bekende en professionele beleggers investeren er aanzienlijke kapitalen in.
In essentie gaat het om digitaal geld, een stukje software op een computer, leggen de auteurs uit. Ze focussen in hun cryptohoofdstuk vooral op de bitcoin. Daar werd in 2009 voor het eerst een prijs op gekleefd. Toen was een dollar goed voor 1309 bitcoin. Eén bitcoin was 0,000764 dollar waard. Nu schommelt die prijs rond 50.000 dollar.
De troeven
De schaarste die inherent is aan de digitale munt, de ingebouwde rem op de groei ervan en de beperkte marktomvang hebben voor die enorme waardestijging gezorgd.
Voor beleggers die zich niet kunnen inhouden om in de cryptovijver te vissen, hebben de auteurs een heel algemeen advies: “Doe dat voorzichtig.” Stop zeker geen te groot deel van uw portefeuille in cryptomunten en als u niet bestand bent tegen de risico’s en de nadelen zoals hieronder beschreven, laat u die trein het best aan u voorbijgaan.
Op gespecialiseerde platformen kunnen beleggers rechtstreeks beleggen in cryptomunten. Daar is het zaak oog te hebben voor de kosten. Daarnaast kunnen ze er ook via trackers in investeren, of via aandelen, zoals dat van het cryptoplatform Coinbase.
De valkuilen
De hype van de afgelopen tien jaar doet anders vermoeden, maar cryptomunten zijn een jong fenomeen. De grootste fout die beleggers volgens de auteurs kunnen maken, is te denken dat het cryptosucces van de afgelopen jaren probleemloos zal doorgaan. In tegenstelling tot goud en edelmetalen hebben cryptomunten nog geen lange beleggingsgeschiedenis, dus is er weinig grond om enige voorspelling over de toekomst te doen.
Cryptomunten zijn ook nooit gezien volatiel. Prijsschommelingen van tientallen procenten in een dag zijn niet ongewoon. Voorts hebben ze geen intrinsieke waarde, in tegenstelling tot de meeste andere beleggingsinstrumenten, waardoor er moeilijk een waarde, laat staan een prijs op te kleven valt.
Een andere grote onzekerheid betreft de wetgeving. Momenteel vallen cryptomunten in veel landen tussen de mazen van het financiële toezicht. Als dat verandert, kan dat een zware impact hebben. Een simpel verbod kan van vandaag op morgen de hele cryptospace waardeloos verklaren.
Wilt u meer weten, beluister dan de Inside Beleggen-podcast
8500 procent
is de dogecoin het afgelopen jaar in waarde gestegen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier