Guillaume Jetten (42) Robbertjes vechten met de CEO

Is: CFO van het biotechnologiebedrijf Galapagos

Vrije tijd: hardlopenDe Nederlander Guillaume Jetten viert vandaag zijn eerste verjaardag als financieel directeur bij het Belgo-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos. Jetten werkte voordien bij de accountant KPMG, het farmabedrijf MSD, de uitgeversgroep Wolters Kluwer en de Nederlandse staatsdrukkerij SDU. Voor Galapagos pendelt hij elke week tussen de twee hoofdzetels in het Nederlandse Leiden en Mechelen. Per trein, welteverstaan, om de files netjes te omzeilen. De samenwerking met zijn gedreven CEO, zijn landgenoot Onno van de Stolpe, verloopt geanimeerd maar naar wens.

Werken met een stevige persoonlijkheid als Onno van de Stolpe, geeft dat vonken?

GUILLAUME JETTEN (GALAPAGOS). “Ik heb zelf ook een behoorlijk sterke persoonlijkheid. We hebben stevige robbertjes gevochten over een aantal dingen. Maar ik voel wederzijds respect. We zijn heel complementair. Hij doet het verhaal naar de buitenwereld, maar geeft me de nodige ruimte. We hebben in het begin ook afgesproken dat we elkaar in het openbaar nooit afvallen.”

Bloed is er niet gevloeid?

JETTEN. (lacht) “Klopt. Het is duidelijk dat mijn insteek als financiële man soms iets anders is dan die van de CEO. Ik kijk gewoon wat meer naar risico’s, of zoals men zo mooi zegt, de downside protection. Dat zorgt voor gezonde discussies.”

Hoe is het jaar verlopen?

JETTEN. “Zeer opwindend. Het bedrijf is winstgevend geworden en de aandelenkoers is fors gestegen. Neen, dat mag ik niet allemaal op mijn rekening schrijven ( lacht). We hebben wetenschappelijk enorme vooruitgang geboekt. Toen ik arriveerde, hadden we één klinisch programma lopen in de kliniek, nu al vijf. We hebben intussen twee nieuwe grote allianties en een behoorlijke acquisitie gedaan. En er waren geen negatieve verrassingen. Het is hier bruisend. Ik voel me alsof ik in New York rondloop, er zit ontzettend veel energie in de organisatie.”

De durfkapitaalgroep Apax Partners, een aandeelhouder van het eerste uur, is onlangs uit het kapitaal gestapt.

JETTEN. “Dat is in goed overleg gegaan. Apax heeft gewoon een mooi rendement gerealiseerd en wij hebben er andere strategische investeerders voor teruggekregen. Het was een win-winsituatie.”

U bent meer een financieel directeur die mee de kar trekt, geen pure cijferaar.

JETTEN. “Ja, absoluut. Zo heb ik, omdat we zo sterk waren gegroeid, begin dit jaar een initiatief gelanceerd om de inkoop strategisch te organiseren, om te kijken of inkoopprocessen en wetenschappelijke processen internationaal gestandaardiseerd kunnen worden. Daardoor kan je gemakkelijker communiceren en goedkoper werken. Die organisatie staat er en de implementatie loopt volop.”

Lonkt in de verte misschien al een andere uitdaging?

JETTEN. “Zover kijk ik niet vooruit. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ik vind hier veel uitdagingen en positieve energie.”

Een deel van die positieve energie kunt u nog kwijt in uw hobby, hardlopen?

JETTEN. “Dat blijft voor mij een belangrijke uitlaatklep. Ik heb het voorbije jaar zelfs mijn eerste marathon gelopen, in Amsterdam. En als ik er de tijd voor vind, zou ik dit jaar graag de marathon van Athene lopen. Het is precies 2500 jaar geleden dat volgens de legende de heraut Phillipides de overwinning van het Atheense leger op de Perzen in Marathon al lopend ging melden bij zijn koning in Athene.”

Met Phillipides is het niet goed afgelopen. Hij stierf door uitputting.

JETTEN. (lacht) “Ik ga het ook alleen maar doen als ik me heel goed heb voorbereid.”

Be.L.

“Ik voel me alsof ik in New York rondloop”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content