GUIDO DECLERCQ DOET NEDERLANDSE TURNAROUND

En Telenet Vlaanderen ?

De benoeming van Guido Declercq (53 j.) als aanvoerder van Telenet Vlaanderen was een mooi maneuver. De ex van onder meer Siemens kent het telecomdossier als niet één, en hij heeft pit. Toch groeien de twijfels over zijn rol in de volgende etappe van Telenet Vlaanderen, etappe waarover eind deze week meer helderheid komt, wanneer de kapitaalschieters bekend worden gemaakt.

Voor de noodzakelijke onderhandelingen tussen Belgacom en Telenet Vlaanderen werkt de persoonlijke vete tussen John Goossens en Guido Declercq negatief. In bepaalde Vlaamse kringen blijkt Guido Declercq ook moeilijk te liggen, zelfs in die mate dat de Amerikaanse partner van Telenet Vlaanderen, US West, hierover binnenskamers vragen formuleert. Volgt er een definitief afhaken van het huidige hoofd ? Dat kan zeer wel wezen, maar dit beduidt niet dat Guido Declercq doelloos rondloopt.

Hij heeft, in samenspraak met Telenet Vlaanderen, van bij de start van zijn contract (van bepaalde duur) de activiteiten breder gespreid om een netwerk te cultiveren. Guido Declercq is sedert medio ’95 interimmanager van het (sterk verlieslatende) Nederlandse ingenieursbedrijf Holec. In de Nederlandse beurskrant Het Financieele Dagblad toont Guido Declercq zijn kaarten. Hij runt Holec als directeur/eigenaar van zijn managementbureau, Dellan Trade, in Brussel.

Guido Declercq leidt Holec op vraag van een andere Vlaamse ingenieur met een stevige greep op een bedrijf bij de noorderburen. André Deleye, bestuursvoorzitter van Begemann, vroeg Declercq halfweg ’95 om Holec (toen nog een dochter van Begemann) op zich te nemen. Deleye was al geruime tijd bezig met de reorganisatie van de fabrikant van laag-, midden- en hoogspanningstoestellen. Door een dure buitenlandse expansie zat Holec in het rood. Het bedrijf was te groot voor Nederland en te klein voor Europa. Eerst lichtte Deleye Hoogspanning uit Holec, in december werd het hoofdbedrijf verkocht aan UBS Capital, de participatiemaatschappij van Union des Banques Suisses. Guido Declercq : “De buitenlandse vestigingen van Holec maakten schandalig veel verlies.” De Franse vestiging Hazemeyer had een negatieve cashflow van 20 miljoen Belgische frank per maand. Ook problemen waren er met een Oost-Duitse dochter. Declercq sloot Hazemeyer en Oost-Duitsland. Hij zal voor de toekomst dezelfde aanpak hebben als bij ATEA, dat hij jarenlang leidde. De Herentalse telecomfabrikant, van Siemens, wierp zich sterker op de verre export (vandaag is de uitvoer 60 % van de omzet). Declercq ziet voor Holec kansen in gebieden waar de markt nog niet verdeeld is : het Midden- en Verre Oosten en Oost-Europa. Guido Declercq in Het Financieele Dagblad : “Waar ik bijzonder fier over ben, is dat we een oud-Nederlands bedrijf weer echt Nederlands gemaakt hebben.”

GUIDO DECLERCQ (TELENET VLAANDEREN, HOLEC) Telenet Vlaanderen en Holec. Wat is de volgende interim ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content